Chinua Achebe. Foto: Craig Ruttle/AP/Scanpix

Chinua Achebe har avlidit

Pär Wästberg om Chinua Achebe
1:49 min

En av Afrikas största berättare, Chinua Achebe från Nigeria har avlidit. Hans mest betydelsefulla roman "Things Fall Apart" eller "Allt går sönder" från 1958 är inte bara den mest spridda romanen på engelska på den afrikanska kontinenten. Den har också översatts till ett femtiotal språk.

Romanen beskriver en mans och en afrikansk byns sönderfall under kolonialismen... den är en arg roman som utmanar stereotypa uppfattningar om Afrika och afrikaner.

Chinua Achebe har också haft stor betydelse som tänkare, i flera essäer har han skrivit om kultur och politik i Afrika efter kolonialismen.

Bland annat är han känd för sin kritik av det hans ansåg vara en rasistisk Afrikabild i Joseph Conrads "Mörkrets hjärta". 1975 skrev han essän "An Image of Africa: Racism in Conrad's 'Heart of Darkness' "

Om sina erfarenheter ifrån regeringen i Biafra, skrev han i en bok som kom ut i fjol: "There was a country: A personal history of Biafra"

Chinua Achebe var också professor i engelska vid Brown university och vid sin död var han fortfarande verksam som professor i afrikanska studier.

Chinua Achebe var ständigt nämnd som en möjlig Nobelpriskandidat.

Han blev 82 år gammal.

Margareta Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".