Rosa Taikon. Foto: Maja Kristin Nylander.
Stadsmuseet Göteborg

Vad det är att vara rom

"Det är viktigt att romerna får se sin historia"
3:19 min

Vi är romer! Det är namnet på en utställning om människorna bakom myten - om romers vardag och historia, berättad av romerna själva. Tillsammans med utställningens initiativtagare Bagír Kwiek och Sofia Hultqvist fick Kulturnytts Lars Gunnar Övermyr en förhandsvisning.

Bagír Kwiek är en av initiativtagarna som visar runt i utställningen och i trappan i Stadsmuseet möts besökarna av tio porträtt.

– Det är människor som symboliserar olika romer, olika åldrar, olika bakgrunder, religioner, olika länder – de symboliserar de olika romska grupperna och personer från det romska livet och allt vad det innebär.

– Man för till exempel träffa Athena som säger att "Det handlar om individen, inte om etnicitet, jag är självständig, har inga komplex, jag kör med öppna kort och ber inte om ursäkt",  säger Sofia Hultqvist, som också arrangerat utställningen.

– Eller Bronoslaw som säger något helt annat: "När är jag född? Jag vet inte - jag föddes när bladen föll från träden."

– Det är ganska olika ingångspunkter, men som ändå kretsar kring vad det kan innebära och innebär att vara rom idag.

Tanken är att 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje och sorg, traditioner, sagor, musik och framtidshopp ska skildras i den här utställningen.

"Vi är romer!" bygger framför allt på över hundra personliga berättelser från romerna själva. Och just det är viktigt - enligt Bagír Kwiek:

– Romer har inte tillfrågats helt enkelt, man har forskare och experter på den romska frågan som har studerat och kommit utifrån. Man har inte gjorts sig besväret att fråga romerna själva. Och här har man frågat romerna själva och det resulterar i en utställning som blir helt unik och helt annorlunda.

Vilka reaktioner hoppas ni att den här utställningen ska väcka?

– Framförallt hoppas jag att en massa, massa människor kommer att träffas. Att hänga lite, prata med varann, att komma över det här som jag också hade innan jag började jobba med romer. Att man inte riktigt vågar fråga och tror att det är väldigt känsligt, säger Sofia Hultqvist.

– Det är viktigt att romerna själva får se sin historia uppe på väggen och få veta vem man är, för att veta vem man är så måste man veta vad man kommer ifrån.

Lars Gunnar Övermyr
kulturnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista