En av Afrikas största författare har gått bort

Chinua Achebe som kallats afrikanska litteraturens fader har dött efter en kort tids sjukdom, 82 år gammal.

Tills lejonen har sina egna historiker, kommer jaktens historia alltid att hylla jägaren. Det var ett av Chinua Achebes favoritordspråk och en programförklaring till varför han själv började skriva - han gillade inte hur västerländska författare framställde människor i Afrika.

Hans debutbok "Allt går sönder" från 1958, om ett Nigeria under kolonialsimen har sålts i  10 miljoner exemplar i 50 länder, och anses vara ett banbrytande verk och början på en flodvåg av egen afrikansk littertur efter kolonialismen.

Achebe har genom åren ofta hyllats av sina kollegor som Afrikas mest inflytelserika författare, från Sydafrikas veteran Nadine Gordimer som kallade honom just afrikansk litteraturs fader, till den unga generationen, med den i Europa så populära Chimanda Ngozi Adichie som har sagt att ingen författtare påvekat henns så mycket som Achebe.

Han skrev ett 20-tal böcker, många av dem mycket kritiska mot styret och korruptionen i sitt hemland Nigeria, även efter att landet övergick till demokrati. Så sent som för två år sen vägrade han att ta emot en hedersutmärkelse i Nigeria, för att landet i hans ögon missköts så fatalt.

Istället har Achebe bott länge i USA och föreläst i litteratur, och det var på ett sjukhus i Boston han gick bort efter en kort tids sjukdom. Många av hans läsare kommer att skatta sig lyckliga att Achebe hann publicera sitt sista verk så sent som förra året: "There was a Country" hans personliga historia från Biafrakriget. Achebe fick genom åren flera litterära priser och nämndes ofta som en möjlig Nobelpristagare. Om Svenska Akademien hade tänkt ge honom utmärkelsen får vi nu aldrig veta. Två av tre litteraturprostagare från Afrika söder om Sahara har istället varit vita sydafrikaner.

Men minnet av Achebe kommer att vara att lejonen faktiskt fick sin egen historia.

Maria  Sjöqvist
maria.sjokvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".