Svensk-kubansk jazzlegend ur tiden

Han var den kubanske jazzlegenden som levde bortglömd som barpianist i Sverige i nästan 30 år tills han återupptäcktes för 20 år sedan och blev hyllad som en av de största.Nu har Bebo Valdés dött, 94 år.

Han bodde i flera årtionden i förorten Brandbergen, söder om Stockholm och försörjde sig som pianist på huvudstadens hotell och barer. Få bargäster visste att den vänlige mannen var en av sin musikgenres allra största.

Men på ålderns höst fick barpianisten äntligen det erkännande han var värd och prisades som en legend. 83 år gammal vann han en Grammy, musikvärldens finaste pris.

Latin jazz

Det låter som en saga, men det är den sanna historien om Bebo Valdés, som avled på fredagen i Stockholm sedan han återvänt till sitt andra hemland Sverige efter att ha bott i Spanien på senare år, uppger AFP.

Bebo Valdés var en av grundarna av musikgenren latin jazz och förde in afrikanska rytmer i den kubanska musiken och utvecklade även den kubanska mambon. Han var kapellmästare på legendariska nattklubben Tropicana i Havanna under storhetstiden på 1950-talet och spelade med alla de största, som Nat King Cole och männen som senare bildade Buena Vista Social Club.

- De brukade jobba för mig, sa Bebo Valdés och skrattade, i en intervju med TT Spektra 2002. Flydde Castro

När Fidel Castro tog makten på Kuba lämnade Bebo Valdés sin familj och flydde. Först till Mexiko och senare till Europa. Det var kärleken till blivande hustrun Rose-Marie som fick Bebo Valdés att stanna i Sverige efter att de hade träffats under en turné. Han blev svensk medborgare och arbetade i årtionden som barpianist.

Och glömdes bort.

I över 30 år, tills en grupp musiker han jobbat med på Kuba sökte upp honom och en ny karriär kunde ta fart. Albumet "Bebo rides again" från 1994 innebar ett nytt genombrott och Bebo Valdés blev även föremål för en dokumentärfilm som fick många i den yngre generationen att upptäcka honom.

Alzheimer

Långt upp i pensionsåldern gick Bebo Valdés mot en ny vår och på Grammygalan 2002 fick han ta emot musikvärldens finaste pris. Han kunde även återförenas med sin son Chucho Valdés för första gången sedan han lämnade Kuba.

Pianisten Chuco Valdés är en av latinvärldens främsta jazzmusiker och far och son samarbetade på flera skivor på senare år. Bebo Valdés hyllades över hela världen och turnerade flitigt.

Tack vare framgångarna kunde Bebo Valdés lämna lägenheten i Brandbergen och Sverige 2007 för att flytta till Spanien, där han tillbringade större delen av sin tid.

Bebo Valdés drabbades av alzheimer och återvände till Stockholm en månad före sin död, uppger AFP.

Nyheten om Bebo Valdés får stort utrymme i utländska medier. Branschtidningen Billboard har en stor artikel om Bebo Valdés död och kallar honom "En gigant inom den kubanska musiken".

Inte illa för en barpianist från Brandbergen.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".