1 av 6
Isol får årets litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Foto: ALMA
2 av 6
Illustration från "El globo". Bild: Isol
3 av 6
"El globo". Bild: Isol
4 av 6
"Numeralia". Bild: Isol
5 av 6
Framsida "La bella Griselda". Bild: Isol
6 av 6
Illustration "La bella Griselda". Bild: Isol

Almapriset till Isol från Argentina

Juryns orförande Larry Lempert: "Hon tilltalar alltid barnet med respekt"
3:52 min

Illustratören Isol från Argentina får årets litteraturpris till Astrid Lindgrens minne, ALMA. Hon får prissumman fem miljoner kronor.

- Nu kan jag fortsätta leka och bli bättre på det som är min passion, att skapa för barn. Jag arbetar intensivt med mina böcker och tänker varken på priser eller ekonomi när jag är igång men jag vet att jag och Almaprisjuryn har samma värderingar när det gäller den konstnärliga friheten och hur man kommunicerar med barn i det att man inte moraliserar.

Isol eller Marisol Misenta som egentligen heter är inte bara barnboksförfattare utan även grafiker, sångerska och kompositör. Men bilderboken har en särskild ställning i hennes liv

- Ända sedan barndomen har bilderboken varit särskilt viktiga för mig. Bland de böcker jag läste som liten finns de allra första bilder eller konstverk som jag tyckte om.

Det ringer i ett hemma hos Isole. Medan jag väntar på att få ställa mina frågor hör jag hennes barn leka i bakgrunden. Jag ber henne beskriva sin litterära stil; humor och att överraska är viktigt säger hon o familjen som är ett återkommande tema.

Till exempel i en av sina böcker förvandlas mamman till ett piggsvin i barnets ögon medan vi vuxna ser att hon bara inte kammat håret. I en annan berättelse förvandlas mamman till en röd ballong för att hon skriker så mycket.

Isol känner stor samhörighet med Astrid Lindgren när det gäller hur hon framställer barnen i sina böcker:

- Figurerna i mina böcker är väldigt frågvisa och vill veta varför saker och ting är som de är. Barnen är lite irriterande men också intressanta.

ALMAs jury motiverar sitt val så här:

Isol skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd. Hennes bilder vibrerar av energi och explosiva känslor. Med en återhållen palett och ständigt nya bildlösningar tänjer hon på invanda perspektiv och flyttar bilderboksmediets gränser. Hon utgår från barns klara blick på världen och ger deras frågor drastiska uttryck och öppna svar. Med befriande humor och lätthet behandlar hon även tillvarons mörkare sidor.

Isol har utbildat sig på Escuela Nacional de Belles Artes och även ett par år på Konsthögskolan i Buenos Aires. Hennes mest kända verk är bildsättningen av Paul Austers julberättelse "El cuento de Auggie Wren" från 2003. Där bygger hon upp scener i tredimensionella collage av teckningar. Isol har illustrerat ungefär 10 verk åt andra författare och gett ut lika många där hon själv står för både bild och text. 

Isol är än så länge inte utgiven på svenska.

Sedan priset instiftades 2002 av regeringen har ingen svensk författare eller illustratör fått priset. Bland årets 207 kandidater från 67 länder hittar vi nio svenska nomimerade. Bland andra Jan Lööf, Gunna Grähs, Lennart Hellsing och Eva Lindström.

En jury, bestående av 12 författare, litteraturkritiker och litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarie, utser pristagaren.

Svenska nominerade

-Eva Eriksson
-Anna Höglund
-Barbro Lindgren
-Eva Lindström
-Jan Lööf
-Lennart Hellsing
-Anna-Clara Tidholm
-Thomas Tidholm
-Ilon Wikland
-Monika Zak
-Ulf Stark

Tidigare pristagare

2003 Christine Nöstlinger, Österrike och Maurice Sendak, USA.
2004 Lygia Bojunga, Brasilien.
2005 Ryōji Arai från Japan och Philip Pullman, Storbritannien.
2006 Katherine Paterson, USA.
2007 Banco del Libro, Venezuela.
2008 Sonya Hartnett, Australien.
2009 Tamerinstitutet, Palestina.
2010 Kitty Crowther, Belgien.
2011 Shaun Tan, Australien.
2012 Guus Kuijer, Nederländerna.
2013 Isol, Argentina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".