Lennart Ekdahl satsar på webb-tv

Mediekommentar av Åke Pettersson
1:32 min

Kvällstidningarna satsar nu hårt på webb tv-sändningar. Det senaste tecknet på det är att TV4-profilen Lennart Ekdahl blir en av Aftonbladets nya programledare för en ny webb-tv-satsning. Kulturnytts mediereporter Åke Pettersson kommenterar ett medielandskap i tydlig förändring.

- Traditionell TV är en guldgruva . Det är bara att köra på. Vi har inte alls dom ekonomiska problem som våra dagstidningskollegor har hamnat i.

Så självsäkert uttryckte sig TV4s vd Carsten Almqvist för några veckor sen på mediemässan i Göteborg.

Men det är uppenbart att det finns både ekonomiska och publicistiska problem inom TV4-gruppen. 

En del av den journalistiska stadgan försvann förvisso med tidigare vdn Jan Schermans och programdirektören Göran Ellungs sorti. Programledaren Lennart Ekdahl har varit med ända sen starten  av TV4, men hamnat i konflikt med den nya ledningen på Bonniers tv-kanal:

- Jag vänder mig mot bristen på journalistisk vilja och publicistisk idé på TV4, förklarar Ekdahl sitt byte till Aftonbladets webb-tv.

Och det är uppenbarligen där åtminstone kvällstidningarna tror framtiden finns. Även Expressen satsar nu hårt på webb-tv.

Samtidigt fortsätter TV4 med sin kostsamma nyhetskanal. Ledningen tillbakavisade i och för sig förra veckans uppgifter om att TV4 skulle skrota sina lokala sändningar.

Och det skulle troligen strida mot sändningsavtalet om dom lokala sändningarna försvann och vara en svår prestigeförlust för Bonnier-koncernen. Men nedskärningar inom det traditionella tv-området kommer säkert att ske.

Att det fortfarande är dyrt att göra tv visar inte minst Helsingborgs Dagblad, som så sent som förra veckan bestämde sig för att lägga ner sin stora tv-satsning.

Åke Pettersson/Sveriges Radio P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".