Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Musikarrangörer måste bli mer professionella

Publicerat tisdag 26 mars 2013 kl 07.46
"Vad vill Kulturrådet komma åt egentligen?"
(2:25 min)

Kulturrådet kommer att ställa högre krav på musikarrangörer i det fria musiklivet. För att få bidrag kommer de att behöva hålla en viss professionell nivå, i allt ifrån marknadsföring till gager.

- Vad är det kulturrådet vill komma åt egentligen? Det är en intressant fråga, för att musiker och alla som jobbar med de här konserterna vill givetvis vara så professionella som möjligt, men man kan inte vara professionell om man inte har de ekonomiska möjligheterna att vara professionell, säger den ideellt arbetande producenten Hans Parment på Media Artes i Växjö spontant.

Det kostar pengar att betala riktiga gager, att trycka upp affischer och att arbeta med en hemsida till exempel, fortsätter Hans Parment, och inte sällan får alla göra allt i mindre ideella föreningar som arrangerar konserter:

- Jag gör alltifrån att koka kaffe till att bära högtalare, säger Parment.

Media Artes är en förening för nutida musik bland annat och har länge haft statsbidrag från Kulturrådet. Den är en av flera hundra lokala musikarrangörer i det fria musiklivet som antingen har bidrag direkt från rådet eller via något riksförbund som Riksförbundet för folkmusik- och dans, Svensk jazz och Kammarmusikförbundet.

I en ny utredning konstaterar kulturrådet att de här genererar ungefär 5000 konserter om året till en miljonpublik för de totalt 30 miljoner kr som fördelas ibland dem.

- Det är imponerande siffror, säger Per Svenson som utrett stöden till dem på Kulturrådet, men samtidigt har han funnit att allt inte fungerar så bra. Det kan handla om arbetet med publiken och förmågan att betala riktiga gager, och i en ny förordning till rådet betonar regeringen mer än tidigare att verksamheten ska vara professionell.

- Alltså att huvuddelen av deras verksamhet ska vara konserter med yrkesverksamma musiker.

Det finns en stor spridning av lokala musikarrangörer i musiklivet utanför institutionerna, från små ideella föreningar till stora professionella arrangörer med vitt skilda förutsättningar, och därför föreslår kulturrådet nu att alla som söker bidrag direkt från rådet ska bedömas av en särskild referensgrupp med bred kompetens från musiklivet.

- Bland annat för att vi ska kunna diskutera det här med professionalitet och hur man går tillväga för att stärka den här verksamheten och få den att fungera ännu bättre, säger Svenson.

Kulturrådet vill också se en lägsta ersättningsnivå till musikerna, med Musikerförbundets riksminimitariff som utgångspunkt, och begär nu mer pengar hos regeringen för kommande tre år bland annat för att kunna få upp gagerna, säger Per Svenson:

- Så att vi inser att här behövs det förstärkningar och försöker på olika sätt få regeringen att fatta det också.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

i samarbete med Martina Svensson, SR Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".