Mohammad Fazlhashemi: "Den arabiska våren"

Är mer islam lösningen?
2:27 min

Utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern oroar många bedömare så här två år efter den arabiska våren. Demokratiseringsarbetet tar tid och sekulära och islamistiska krafter står långt ifrån varandra i det nya samhällsbygget. Mohammad Fazlhashemi som är professor i islamisk teologi och filosofi har skrivit en bok om mekanismerna bakom den arabiska våren. En av frågorna han ställer sig är om politisk islam kan vara lösningen för länderna som nu letar efter en ny identitet? Naila Saleem har läst "Den arabiska våren".

Frågan om mer islam vore lösningen för länderna i Nordafrika och Mellanöstern snarare än mindre är säkert svårsmält för många här i västerlandet. I vårt samhälle förknippas politisk islam ofta med diktaturen i Iran eller talibanstyret i Afghanistan. Under den arabiska våren hördes farhågor om att människorna i Nordafrika och Mellanöstern inte är redo för demokrati. Och att i de kritiserade regimernas ställe kommer islamisterna att ta över, ve och fasa. I två av länderna Egypten och Tunisien var det också islamorienterade partier som vann de fria valen. Men behöver vi oroa oss över det egentligen?

Efter att ha läst Mohammad Fazlhashemis bok den arabiska våren så är svaret i alla fall inte entydigt ja. För som han skriver politisk islam är inte en fast entitet utan ett levande materia som rymmer en mängd tolkningar av islams plats i det offentliga. Begreppet rymmer allt från grupper som al-Quaida till traditionsbundna salafister som anser att det går att hitta lösningar på dagens samhällsproblem i Koranen, till nytänkande lärda som vill att man omprövar de religiösa teserna och bara behåller dem som går ihop med de mänskliga rättigheterna. Frågan är om vägen till demokrati i Nordafrika och Mellanöstern rent av måste gå via politisk islam? Det svarar Mohammad Fazlhashemi inte rakt ut på men han pekar tydligt på den önskan som finns hos befolkningen i de berörda länderna att leva i en demokrati men för den sakens skull ändå få behålla sin muslimska identitet och kunna leva ut den. Då fungerar förbud mot huvudduk i det offentliga livet som Frankrike infört dåligt och frågan blir vilken slags demokrati behöver man då skapa?

Mohammad Fazlhashemis bok är en genomgång av den arabiska våren, dess prolog och epilog. Han bjuder också läsaren på en kartläggning av de strömningar som finns inom politisk islam. Det är informativt och upplysande och säger en del om kunskapsläget i Sverige när det gäller islam i stort och politisk islam i synnerhet. Vi vet så lite och vad är det egentligen vi vet? Att muslimer är en skrikande hord fundamentalister som vill ta över världen och låsa in kvinnor? Varför lever den nidbilden så envist kvar? Svaret på den frågan finns i Den arabiska våren. Läs den!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".