Maria Edström har sett "Amorina" på Turteatern. Foto: Jonas Jörneberg

"Amorina" på TUR-teatern

Maria Edström recenserar "Amorina" på TUR-teatern
1:46 min

TUR-teatern i Stockholmsförorten Kärrtorp skapade debatt när de satte upp Valerie Solanas SCUM-manifestet, och sist gjorde de Dantes Gudomliga komedi till ett spel om arbetslinjen. Nu har teatern tillsammans med avgångklassen vid Luleås teaterhögskola tagit sig an Carl Jonas Loves Almqvists genreöverskridande verk "Amorina" och gjort en över fyra timmer lång föreställning.

Den konstnärliga ledningstrojkan: Carina Ehrenholm, Erik Holmström och Nils Poletti har regisserat tillsammans och styckets myller av roller har lottats ut bland de 10 i avgångklassen vid Luleå teaterhögskola, olika för de trenne akterna i denna förväxlingshistoria som i sin första version 1822 tillägnades "det stora dårhuset".

De tio i svarta byxor och svart korsettliv, lindat huvud för att kunna trä på kostym och peruk och på scenen skärmar med projektioner av pastoraler, slott och prästgårdar låter scenerierna växla lika ledigt som rollerna. Och det här kan TUR:s ledningstrojka, att fyndigt och roligt låta ett slags "föreställande" teater, som också rimmar väl med Almqvists tid, ta avstamp i texten och sen på det leka post-modernt med Hollywoodsk skräckromantik, vampyrism, Pina Bausch och musikal. Och de tio från Luleå, ingen nämnd och ingen glömd, är mycket bra, ensemblespel och komisk begåvning på hög nivå!

Men dryga fyra timmar på en enkel kontorsstol är en krävande sittning och man vill ha valuta för sittfläsket. För det som TUR tidigare lyckats utvinna ur sina klassikeruppsättningar, nu senast med dissekering av arbetslinjen i "Den nya Gudomliga komedin", har alltid varit ett ställningstagande, en hållning som här lyser med sin frånvaro. Almqvist med sin blandning av rationalitet, frisinne och religiositet är också en svår nöt att knäcka och den samhörighet som TUR i programbladet säjer sig känna med honom måste man nog borra i nåt varv till, för här med "Amorina" blir det mest som en rolig halvtimme - gånger åtta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".