Foto: Scanpix

Kulturlivets reaktioner på Berezovskijs död

Fredrik Wadström kommenterar
2:08 min

Efter den ryske affärsmannen Boris Berezovskijs död i London i lördags har ryska medier fyllts med analyser, konspirationsteorier och eftermälen. Också landets kulturliv har aktivt försökt beskriva den fallne oligarkens roll i det moderna Ryssland. Berezovskij var under Jeltsins tid som president en av landets mest inflytelserika personer men hamnade på kollisionskurs med Putin och hamnade i exil i Storbritannien. Kulturnytts Fredrik Wadström har tittat på en rad ryska kulturbloggar.

"Han var en figur av Shakespeare-mått" skriver tv-journalisten Jevgenij Kiseljov i sin mångordiga dödsruna över Berezovskij. Kiseljov var själv rysk tv:s kanske största politiska talkshowstjärna under 1990-talet. När han tvingades bort från tv-stationen NTV i början av 2000-talet blev Kiseljov en del av samma ödesdrama som Berezovskij var inblandad i när denne flydde Ryssland till exilen i London.

I ett inlägg av bloggaren Anton Nosik liknas Boris Berezovskij vid stormästaren i Vladimir Nabokovs roman "Han som spelade schack med livet". Författaren och politiske aktivisten Eduard Limonov säger att han kommer att gå på Berezovskijs begravning om han får chansen, av samma skäl som han gick på den mördade journalisten Anna Politkovskajas och författaren och nobelpristagaren Aleksander Solzjenitsyns begravningar. De var alla nyckelpersoner i sin epok, skriver Limonov. Och under rubriken "Slutet på en epok" beskriver författaren Aleksander Archangelskij Boris Berezovskij som den sorts person alla talar irriterat om när de lever men när de är borta skriver man böcker och gör film om deras liv. Fast om Berezovskijs liv har det i någon mening redan gjorts en spelfilm, regissören Pavel Lungins brutala "Oligarken" från 2002.

Satirtecknaren Andrej Bilzjo ägnar sitt minnesord åt den roll som Berezovskij tilldelats i den ryska offentligheten, nämligen upphovet till allt ont. Bilzjo ställer upp den absurda lista på alla mördade journalister, politiker och affärsmän som Berezovskij påståtts ha undanröjt för att svärta ned Ryssland och dess regering. Andrej Bilzjo publicerar också sin snart tio år gammal teckning där en man med yxa rusar ut från en lägenhet där det genom fönstret syns två döda kroppar - för alla ryssar en självklar anspelning på Raskolnikov i Dostojevskijs roman "Brott och straff". Mannen med yxan säger till en polis på gatan: "Det var inte jag som dödade dem. Allt är Berezovskijs fel".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".