Jasenko Selimovic och Jonas Hassen Khemiri Foto: Hans Runesson och Jessica Gow / SCANPIX

"Med såna vänner behöver man inga fiender"

En av de mest omdiskuterade texterna på sociala medier i Sverige just nu är statssekreterare Jasenko Selimović (FP) debattartikel i Dagens Nyheter .  Ledarskribenter och kulturpersonligheter skriver att den är alltifrån ”Lysande!” till att jämföra Selimović med "Gudfadern".

Statssekreteraren Jasenko Selimović (FP), som tidigare bland annat varit teaterregissör, skrev idag ett svar i Dagens Nyheter på Jonas Hassen Khemiris artikel . Khemiris text handlade om den rasism han blivit utsatt för under sitt liv. Selimović svarar att med Khemiris syn blir ”världen enkel” och uppdelad i goda och onda. Selimović kommer fram till att det är en farlig väg att gå. ”…du väljer att tolka det som rasism. […] Vi väljer och ofta väljer vi det som bekräftar den sanning vi vill se. På samma sätt som Avpixlat, som skapar den sanning de vill se”, skriver Selimovic.

Snabbt höjdes många kritiska röster på Twitter. Författaren o journalisten Lena Sundström skrev så här:

Rosa, min vän. Sätt dig ner i bussen. Att prata om svarta o vita minskar bara gemenskapen. Vi skall ändå leva tillsammans.

Lena Sundström syftade då på afroamerikanen Rosa Parks som vägrade lämna sin plats i bussen 1955 trots att afroamerikaner ofta gav upp sin plats för vita resenärer.

Lena Ulrika Rudeke, ansvarig för Föreläsningsverksamheten ABF Göteborg fortsatte:

Jasenko, min politiske motståndare. Jag granskar tygets struktur. Du säger att det bara är en anhopning av enskilda trådar.

Och frilansskribenten Jack Werner:

Luke, min vän. Vi lever tillsammans i denna fjärran galax för länge länge sedan. Du ser sprängda planeter. Jag ser ett schysst fyrverkeri.

Frilansjournalisten Oivvio Polite:

Alla som inte får jobb för att ni har fel namn: ring fp, de söker just nu fler invandrare som säger att diskriminering inte finns.

Kawa Zolfagary‏ som ligger bakom “Vita kränkta män” undrade:

När gick liberaler från att vilja att varje person höjer rösten mot orättvisor till att vilja tysta alla som säger ifrån? När de fick makt?

Och förlagschef på Atlas Johan Hilton:

En sista: "I dag ropade en kille bögjävel efter mig". "Jaha - och du har inte tänkt på att han kanske hade en dålig dag?"

Till slut ryckte författare och biträdande kulturchef på Expressen Jens Liljestrand in till Jasenko Selimovićs försvar med:

Morgonens twittervänstertävling: vem kan på 140 tecken snyggast håna och förvränga ett liberalt resonemang om struktur kontra individ.

Och Ivar Arpi, ledarskribent Svenska Dagbladet, var också positiv och tyckte Selimovicskrev ”fullkomligt lysande om Khemiri och rasism” medVackert språk, glasklar tanke”.

Även Jonas Malmborg, författaren till Fältöversten, var positiv och utbrast ”Lysande! Fullständigt lysande.”

Då upplyser Rossana Dinamarca‏ (V) oss om att hon hamnat med Selimović på tåget.

Sitter bredvid Jasenko Selimovic på tåget. Har just läst hans artikel på DN kultur. Tittar på honom och tänker: så jag är bara paranoid?

Varpå Kawa Zolfagary‏ svarar ”kan inte du bara råka visa honom en text som förklarar strukturer?”

Konstnären Marianne Lindberg De Geer blir illa till mods när hon läser Selimović:

Selemovic talar med Gudfaderlen röst ("Min vän")till Hassen Khemiri i #dn idag. Med såna vänner behöver man inga fiender. Bevare oss alla!

Men Johanne Hildebrandt, författare och kolumnist på Svenska Dagbladet håller inte med:

Fantastisk ickeofferkoftatext av@jasenko Selimovic om att se möjligheter stället för problem.

Också före detta musikern och numera företagsledaren Richard Herrey ställer sig på Selimovićs sida:

Oj vilken bra krönika av Jasenko Selimovic. Full av nyans, ärlighet.... och hopp.

Jonatan Järbel

Kulturnytt
jonatan.jarbel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista