Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler kulturskolor konkurrensutsätts

Kulturskolan konkurrensutsätts
2:16 min

Allt fler kommuner väljer att lägga ut delar av kulturskolan på fristående aktörer. I Linköping tar Folkuniversitetet över dans- och teaterverksamheten, ett beslut som överklagats och JO-anmälts i veckan.

Maria Murphy, förälder och ordförande i föreningen Dansfreaks, menar att barnen förlorar på en splittrad kulturskola. Färre barn kan delta i verksamheten.

– Och man har ju inte säkrat några personalövergångar i dehär, så då riskerar våra barn att stå utan sina älskade lärare, för det är väldigt duktiga pedagoger vi talar om, säger Maria Murphy.

Föräldraföreningen har överklagat upphandlingen till kammarrätten. De anser att Folkuniversitetets anbud borde ha avvisats på grund av att det saknade tillräckliga referenser, och därför inte uppfyllde kommunens egna krav. De har även JO-anmält tjänstemän på kultur- och fritidsförvaltningen.

Linköpings kulturpolitiker kritiseras för att de sätter yxan i en fungerande verksamhet. Men centerpartisten Johan Lundgren, som leder den ansvariga nämnden, hävdar att det ger små aktörer en chans att få en del av kommunens kulturskolekaka.

– Det är definitivt inte en besparingsfråga. Det är en fråga om att vi tror att kvalité utvecklas om man har flera aktörer och återkommande tittar på verksamheten, har idéer om hur den ska utvecklas och får in flera. Så med mitt liberala synsätt som grund så tror jag att fler och små aktörer är positiva i den bemärkelsen, säger Johan Lundgren.

En kommun som var tidig med att utsätta kulturskolan för konkurrens var Nacka, som har infört ett system med så kallade checkar, där skolbarn får ta med sig en summa pengar till valfri kursutövare. Flera kommuner har följt efter, men eftersom checksystemet ofta är dyrare, har Linköping valt att istället upphandla.

Att kommunerna släpper ifrån sig verksamheten gör det svårare att garantera kvalitén, hävdar Håkan Sandh, verksamhetschef på intresseorganisationen Sveriges Musik- och kulturskoleråd.

– Risken med det här upphandlingsförfarandet är att minimerar vad det är man upphandlar till att  bara bli en väldigt enkel kursverksamhet. Och att man tappar det här med ensembleträning när det gäller musik, att man ska ha högre kurser för väldigt avancerade elever och att man bvehöver  ha specialdesignade kurser för barn med funktionsnedsättningar.

Emma Engström
emma.engstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".