1999. Carl Bildt svara på media frågor. Foto: Frida Hedberg/SCANPIX

Utrikesminister Carl Bildt i ny dokumentär

"Han väcker känslor"
1:44 min

Efter dokumentären om Olof Palme, nu skildras ännu en svensk politiker som känslor. Den här gången handlar det om Carl Bildt.

Sen förra hösten har Svt-journalisten Björn Tunbäck och hans redaktion följt den omdebatterade moderate utrikesministern Carl Bildt. Man har vid flera tillfällen gjort intervjuer och följt med på resor. För att inte tala om allt arbete som lagts på att gå igenom arkivmaterial, det finns drygt 6700 inslag med Bildt hos Svt.

--Mycket har vi fått lägga i papperskorgen, allt har inte fått plats, säger Björn Tunbäck.

Bildt ären svensk politiker som väcker känslor, före detta statsminister - sen 2006 utrikesminister, men filmen är ingen granskning av politikern utan snarare ett försök att förstå vem han är och hur han har tagit sig dit han är.

– Många har en bestämd uppfattning om honom vare sig man tycker om honom eller inte, många har starka bilder av honom, säger Björn Tunbäck.

Som gener verkar just politikerdokumentärer var en framgångssaga. Serien i tre delar om Olof Palme som sändes i jul förra året sågs av över 3,5 miljoner svenskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".