Fångarnas kör i rymden © Stofleth

Martinssons Aniara möter Beethovens Fidelio i Lyon

Idag är det premiär för en speciell version Beethovens Fidelio på Operan i Lyon. Beethovens opera uppförs tillsammans med Harry Martinssons älskade rymdepos Aniara. Den amerikanske konstnären Gary Hill som regisserar fick boken i julklapp och rymddystopin har något att säga oss om evigheten menar Hill.

– Det är nästan som en LSD-tripp, att läsa Aniara, säger regissören Gary Hill

Gary tuggar på en croissant och dricker cafe au lait. Vi sitter på en blåsig uteservering, vid en liten rondell i centrala Lyon. Gary har långt grått hår uppsatt i en tofs å vänliga ögon. Enligt honom är Aniara en bok som ger läsaren insikt om evigheten. Jaget löses upp å vi förenas med världsalltet:

– Det finns inget DU, du har inget val, det är nästan som du upplöses, säger Hill.

Idén att förlägga Fidelio på rymdskeppet Aniara kom plötsligt till honom. När han fick syn på boken hemma på bokhyllan - medan han funderade på HUR han skulle regissera Fidelio, så klickade det:

– Det bara klickade, att det skulle var naturligt att sätta ihop. Jag vet inte varför men tanken blev självklar med tiden, säger Hill.

Rymdskeppet Aniara - eller Goldondern Aniara som Harry Martinsson skrev - kastas ur sin bana efter en nödgir undan asteroid Hondo. Dom 8000 passagerarna - människor på flykt undan en strålningsförstörd jord - hamnar ur kurs från sitt slutmål planeten Mars. Skeppet drivs planlöst in i en iskall hotande världsrymd. Å människorna är innestängda på Aniara utlämnade åt sin egen tomhet.

Kostymen i uppsättningen är gjord av konstnären Paulina Wallenberg-Olsson. Liksom 3D animationerna så är också dom baserade på geometriska former, svart och vitt, med en förvrängning av det mänskliga.

Slutresultatet har blivit en visuell explosion, .skärmar omgärdar scenen å placerar oss i rymden. sångarna är närmast skulpturer - ingen hud visas och kläderna är byggda i stela former.

Men frågan är nu är hur den kräsna franska operapubliken kommer att ta emot Fidelio, förlagd på rymdskeppet Aniara.

Dagens premiärföreställning är redan slutsåld. Gary Hill hoppas att publiken kommer digga det.

Lotta Karlsmark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".