Anna Serner, vd Filminstituet, säger nästan bara män gör storfilmer i Sverige. Ett exempel är Snabba Cash 2. Foto: Scanpix/SF

Målet om jämställd svensk film en omöjlighet

"Det är 100 procent män som är regissörer"
1:14 min

Svensk film ska bli helt jämställd inom tre år, enligt det nya filmavtalet. Men Filminstitutets vd Anna Serner varnar för att det är omöjligt, om inte kvinnor i större utsträckning får göra storfilmer. Anledningen är det nya automatstödet som äter upp en stor del av långfilmspengarna. Hittills har fem filmer sökt och de domineras av män.

- Det är 100 procent män som är regissörer, 100 procent män som är manusförfattare och 75 procent män som är producenter, säger Filminstitutets vd Anna Serner.

Actionfilmen Snabba cash II, regisserad av Babak Najafi, var en av storfilmerna förra året. Med sina 300 000 besökare hade den kunnat vara aktuell för det nya automatstödet, som ska gå till en handfull filmer per år som beräknas locka en bred publik till biograferna. Anna Serner är kritisk till stödet, som kommer att äta upp en tredjedel av pengarna som i år ska finansiera svensk långfilm.

Hon menar att det gynnar män, eftersom det är män som till största delen gör storfilm. Efter att fem ansökningar har kommit in till filminstitutet kan hon se att jämställdhetsmålet inte kommer att kan uppnås i år. Och om inget händer kommer 50/50-målet inte att förverkligas överhuvudtaget, fortsätter Anna Serner.

Emma Engström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".