Danmark får egna riksspelmän

Ska höja statusen på dansk folkmusik
2:31 min

Danmark får i år en Riksspelman-utmärkelse, lik den som finns i Sverige sedan drygt 100 år.

Att bli riksspelman i Sverige är det finaste en folkmusiker kan bli. Här har hittills bortåt 800 män och kvinnor blivit det. Det visar att han eller hon är skicklig på sitt instrument och kan dess repertoar, och i vårt södra grannland handlar det också om att höja statusen på den danska folkmusiken.

- Det finns många skickliga folkmusiker i Danmark, men vi lyckas inte få musiken erkänd fullt ut. Det finns till exempel inte särskilda radioprogram som i Sverige för folkmusik, men en utmärkelse som riksspelman kan kanske göra musiken till en naturlig del av den danska kulturskatten, resonerar fiolspelmannen och initiativtagaren Poul Bjerager Christiansen.

Han har varit fiolspelman hela sitt liv och blev förresten nordisk mästare i folkmusik-tävlingen Nord11 i Sälen (och som hörs här i bakgrunden i inslaget, i en inspelning gjord på Nord11 av P2 live världens liv(e)).

- Svenska spelmän har inspirerat oss. Då vi var unga åkte vi till Dalarna och lyssnade på de stora svenska riksspelmännen och blev mycket inspirerade, och nu är tiden kommen, säger Bjerager Christiansen.

Danskarna kommer att tillåta uppspel på fiol, klarinett, durspel och - kromatiskt dragspel. Det sistnämnda är ett instrument som juryn bakom den svenska riksspelmansutmärkelsen hårdnackat vägrar att låta musiker spela upp på, men danskarna konstaterar att det kromatiska dragspelet har blivit en del av den danska folkmusiken.

Tolv skickliga danska spelmän kommer att spela upp en första gång nu i april och sedan en andra gång i augusti. De flesta på fiol, men här i inslaget hör vi litet dansk dragspelsmusik med Maren Hallberg i låten "Thy saet".

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".