Afrikanska musiker rånas på upphovsrätten

Vem har rätt till den musik du skapar? Den upphovsrättsliga frågan sprider sig nu sakta men säkert över hela världen.

I en artikel i The Guardian berättar man om Googles styrelseordförande Eric Schmidt som reser runt i världen, nu senast till Indien, för att lobba för total internetöppenhet. Det ligger naturligtvis i hans intresse att förespråka ett totalt och oreglerat nät, men han får också mothugg. Dels från regimer som vill hindra det fria ordet, dels, och ur en afrikanskt perspektiv, från ett ministermöte i Tanzania om internetpolicy.

Man fastslår där att man verkligen vill ha möjlighet att hedra det fria ordet, men att upphovsrätten måste skyddas fullt ut.

I Tanzania konstaterar man att få kontinenter har plundrats så mycket på upphovsrättsligt material som Afrika - det gäller främst då musiken. Från deras horisont är slogans som att det är "en mänsklig rättighet att fildela", något som mera handlar om att stjäla den talang och kunskap som finns.

Det läser vi i The Guardian. Internet - bra för demokratin men dåligt för kulturen kan man drastiskt summera det helt kort....

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".