Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturdepartementet kan revidera automatstödet

"Vi utvärderar efter ett år"
1:44 min

Enligt Svenska Filminstitutets jämställdhetsmål ska allt stöd till svensk film fördelas jämt mellan kvinnor och män inom tre år. Men VD:n Anna Serner varnar för att det nya automatstödet sparkar undan benen på jämställdhetsmålen, då det gynnar främst manliga filmskapare. Nu öppnar Kulturdepartementet för att se över hur automatstödet fungerar, om det visar sig att målen inte uppnås.

- Det kommer vi att göra efter ett år. Då kan det vara så att man måste revidera vissa delar om man inte uppnått målen, för att se vad man kan göra för att förbättra det, säger Catharina Henriksson, pressekreterare på Kulturdepartementet.

Automatstödet tar upp en tredjedel av det totala stödet till svensk film och kan tilldelas filmer som beräknas dra en stor publik. Storfilmer, med andra ord, och de som till största delen gör storfilmer är manliga filmskapare. Samtidigt säger filminstitutets jämställdhetsmål att det totala filmstödet ska delas lika mellan män och kvinnor.

Men enligt filminstitutets VD Anna Serner kommer alltså jämställdhetsmålet inte kunna uppnås i år, och kanske inte ens till 2015, på grund av automatstödet.

- Jag är medveten om att Anna Serner påpekat att det kan vara svårt att nå målen med ett automatstöd, men målet kvarstår, säger Catharina Henriksson.

Av de filmskapare som sökt automatstöd än så länge, så är den absoluta majoriteten män. Men Catharina Henriksson vill ändå inte dra slutsatsen att stödet kommer att gynna fler män än kvinnor.

- Det vet vi ju inte om det är rätt, det vet väl egentligen ingen. Året har ju inte gått och avtalet löper ju till 2015, så det får man ju se. Men vad man säger är att jämställdhetsmålet ska vara jämt fördelat vid avtalstidens slut.

Hon framhäver att man förtydligat jämställdhetsmålen i det nya filmavtalet för att skapa bättre förutsättningar för kvinnliga filmskapare. Men problematiken kvarstår: om filmstödet i praktiken inte fördelas jämt, så blir det svårt att uppnå målen.

- Nej, då får man väl se vad man kan göra då. Men vi utvärderar avtalet efter ett år, och jag utgår ifrån att det ligger i allas intresse att nå de här målen, säger Catharina Henriksson.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".