Bill Nighy som tvåhövdad jätte på dåligt humör. Foto: Warner Bros.

"Jack the Giant Slayer" av Bryan Singer

Jack the Giant Slayer
1:50 min

Att göra stor dyr film på gamla sagor verkar aldrig gå ur tiden. På senare år har vi fått bombastiska filmversioner av Rödluvan och Snövit, dags nu för Jack och bönstjälken i 3d. Regissör är Bryan Singer som står bakom X-menfilmerna och också den kritikerrosade De misstänkta från 1995. I Jack the Giant Slayer, som den heter när den går upp på svenska biografer i dag, syns stjärnor som Ewan Mcgregor och Bill Nighy.

Jag tänker börja med att göra våld på den engelska filmtiteln och helt enkelt översätta den till Jack jättedråparen, för då får jag iallafall säga ett roligt ord: JÄTTEDRÅPARE.

Det här är alltså ett försök att hotta upp den gamla brittiska sagan Jack och bönstjälken.
   Man kan väl inte gnälla på att många folksagor följer samma dramaturgi: bondson med ädelt hjärta uppvisar hjältemod och får prinsessan. Det är ju fint och bra. Men frågan är om vi måste se det på film? Och i 3d?

Jack är föräldralös och fattig och ska sälja hästen på marknaden. Eftersom han är en drömmare med stort hjärta så faller det sig så att han återvänder utan vare sig häst eller pengar, bara med ett par oansenliga bönor som han fått av en munk. Sen råkar de gro och bönstjälken växer ända upp till himlen där det bor otvättade jättar, och prinsessan har av en händelse följt med upp och nu måste kungens män (inklusive prinsessans falske karriärist till fästman) och Jack klättra upp för att hämta henne. Jättarna är på dåligt humör.

Nicolas Hoult som spelar Jack Jättedråparen har ju sina stunder, även om han aldrig kommer bli lika bra som han var som barn i Om en pojke. Ewan McGregor är faktiskt både trevlig och trygg, men Bill Nighy vars slängiga sätt att prata och röra sig på, vanligtvis lyfter vilken medioker brittisk romkom som helst ur dussinsmeten, är här helt urtvättad som ondskejätten nummer ett och lyckas inte ens göra en grej av att han har två huvuden.

Habilt utfört och dyrt. Men filmen om Jack Jättedråparen sticker inte ut över huvud taget. Man får väl va tacksam för det lilla, som att prinsessorna nu för tiden iallafall är hyfsat äventyrliga och gärna drar på sig rustningen. Alltid något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".