TV4. Foto: Holger Ellgaard

Nedlagd lokal-tv vore ett dråpslag mot staten

Nedlagd lokal-tv skulle vara ett dråpslag mot staten
1:22 min

När tidningen Resumé härom veckan påstod att TV4 planerar att lägga ner sina lokala nyhetssändningar var det många som upprördes, bland dem flera av tv4:s egna medarbetare. Tv4 dementerade snabbt att det skulle finnas några sådana planer, men nu lyfter Gustaf Hoffstedt - moderat ledamot i riksdagens kulturutskott - ett varningens finger för att en eventuell nedläggning av de lokala nyhetssändningar kan få konsekvenser.

- Såvitt jag förstår så innebär det inget större avtalsbrott mot sändningstillståndet. Men sändningstillståndet ska ju omförhandlas förr eller senare, säger Gustaf Hoffstedt som sitter i riksdagens kulturutskott med särskilt ansvar för mediepolitiska frågor.

Han ser allvarligt på om TV4 verkligen skulle lägga ner sin lokala nyhetsbevakning. En långtgående nerdragning av den lokala nyhetsbevakningen skulle vara ett dråpslag mot staten som verkligen har ansträngt sig för att ge TV4 bra villkor, säger Hoffstedt.

Tv4 har gått ut och förnekat att det skulle finnas planer på att skrota de lokala nyhetssändningar, men har i ett uttalande till tidningen Resume också sagt att "det kan hända saker inom många olika dimensioner och exakt hur lokal-tv kommer att påverkas vet vi inte."

- Jag tycker det är väldigt, väldigt allvarligt. Det är en av de sakerna som gjort TV4 så speciell bland de kommersiella kanalerna, att det har funnits en bra lokal och regional bevakning. Det är också en orsak till att staten har ansträngt sig för att TV4 ska ha bra villkor, säger Gustaf Hoffstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".