När skräcken visat sitt ansikte förvinner rädslan.

"Mama"av Andrés Muschietti

Lyssna på Hannes Fossbos recension
1:49 min

I dag är det biopremiär för skräckfilmen "Mama". Det är regissören Andrés Muschietti första långfilm. Den mexikanske skräckmästaren Guillermo del Toro (Pans Labyrint) har också ett producentfinger med i den här obehagliga historien om två små flickor som efter olyckliga omständigheter hamnar ensamma i en mörk liten stuga i skogen i fem år.

Börshajspappa tar finanskrisen hårt och mördar sina medarbetare och sin fru. Tar med döttrarna – tre och ett år gamla – i bilen och flyr en vansinnesflykt som slutar upp och ned  i en snödriva.

De finner så en för filmgenren passande enslig stuga där pappan tänker mörda färdigt familjen. Men han hindras av något. Eller någon. Och de små blir ensamma i stugan i fem år innan de hittas av sin farbror som aldrig gav upp hoppet.

De sätts i karantän i en stor amerikansk förortsvilla och en forskare undersöker dem och frågar vem de umgåtts med i skogen. Vem är Mama?

Filmen handlar om den svåra återacklimatiseringen för Lilly och Victoria. De har förvandlats av tiden i stugan, till undernärda djurliknande människor, deras snabbtassande fyrfotasteg ger dubbelt så läskig effekt som vanliga otäcka barn som går på två ben.

Men som det är med skräckfilmer så försvinner den riktigt gastkramande rädslan ögonblicket efter att skräcken visat sitt riktiga ansikte. Och i mer lyckade filmer i genren, till exempel ”Barnhemmet” eller ”The Others”, byts rädslan ut mot en mer suggestiv obehagskänsla. Men i ”Mama” är det enda som återstår när spöket tittat fram en förklarande del, som förklarar det läskiga så utförligt att det försvinner.

Mama har biopremiär den 3 april. I rollerna bl a Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau Megan Charpentier Isabelle Nélisse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".