Zaha Hadid har ritat Eli and Edythe Broad Art Museum som finns på Michigan State University i East Lansing. Foto: Carlos Osorio/Scanpix.

Stjärnarkitekter tävlar om Idéhuset i Botkyrka

Att enskilda byggnader kan hjälpa till att sätta en ort eller stad på kartan har vi många exempel på. Nu hoppas Botkyrka kommun att arkitektstjärnor som Zaha Hadid ska dra världens ögon till nya Idéhuset i en arkitekttävling.

Allt behöver ju inte vara lika spektakulärt som operahuset i Sidney eller Turning Torso i Malmö.  Men nu är det Botkyrka kommun utanför Stockholm som utlyst en internationell arkitekttävling för sitt planerade Idéhus i Tullinge.  Från 53 inkomna förslag har fyra valts ut, som nu tävlar om att få utforma det som man hoppas ska bli ett regionalt landmärke.  Idéhuset ska rymma bibliotek, och kulturlokaler och ska vara en mötesplats för hela Botkyrka.

De utvalda till tävlingen är:

  • Zaha Hadid Architects + Gross Max
  • Estudio Barozzi Veiga + Hermansson Hillier Lundberg Arkitekter + Paju Arkitektur och Landskap
  • Wingårdh arkitektkontor
  • Dorte Mandrup Arkitekter + Kontur arkitektkontor + Hosper Sweden + Mandaworks

Slutligt avgörande i tävlingen görs i september av en jury, där bland annat boende i Tullinge, Sveriges Arkitekter, tjänstermän och lokala politiker ingår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".