Kulturpolitiken försvinner i jakten på arbete

"Den kulturpolitiska debatten saknas"
1:47 min

Igår lovade socialdemokraternas ledare Stefan Löfven att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i hela EU år 2020 om partiet vinner valet nästa år. Medan den socialdemokratiska partiledningen fokuserar på jobben och välfärden under partiets kongress i Göteborg hamnar andra politikområden i skymundan. Kultupolitiken har till exempel ingen framskjuten position men alla ombud delar inte partiledningens prioritering i den frågan. Maria Nyman Sjtärnskog är kulturpolitiker i Skåne. Hon vill göra kulturpolitiken till en valfråga inför riksdagsvalet nästa år:

- Jag menar att vi inte längre har fokus på hela politiken. I dagens ekonomistiska syn på samhället skalar vi bort alldeles för mycket som är viktigt.

Du skriver i din motion att ni ska återerövra det kulturpolitiska initiativet, hur ska det se ut?
- Till att början med måste vi ha en klar vilja med att vi vill med vår politik, som det är nu prioriterar vi jobben och utbildning men var finns bildningstanken, var finns tanken om det kreativa tänkandet, varför finns tanken om barns och ungas rätt till kultur?

Det sa Maria Nyman Stjärnskog kulturpolitiker från Skåne. Kulturnytt har inför kongressen gått igenom kulturmotionerna från de socialdemokratiska ombuden och arbetarekommunerna. Många av motionerna yrkar på att kongressen beslutar om en extra satsning på kulturen på minst en miljard kronor under nästa mandatperiod. Kulturmiljarden var ett av socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterpartiets vallöften inför valet 2010. Men nu är partistyrelsen ovillig att binda sig vid ekonomiska löften av det slaget. Maria Nyman Stjärnskog igen:

- Jag tror man tänker fel man tror att man måste prioritera andra saker först men jag ser ingen motsättning där, man blir inte bättre på en sak för att man skalar bort något annat. Jag tror vi behöver satsa mycket på kulturen och de vågar inte ta det klivet just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".