Stefan Löfven på (s)-kongressen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gunilla Carlsson slår ifrån sig kritiken

"Jag tycker det är viktigt att vi pratar jobbfrågorna"
2:14 min

Imorse hörde vi en av ombuden på socialdemokraternas kongress som önskade en mer offensiv kulturpolitik och att partiet gör det till en av sina valfrågor inför riksdagsvalet 2014. Partiets ensidiga fokus på jobben och välfärden leder till att de andra politikområdena glöms bort. Men det håller inte partiets kulturpolitiske talesperson, Gunilla Carlsson, med om.

- Ja, vi har fokus på jobben och utbildning men det innebär inte att de andra frågorna inte är viktiga och att vi inte driver politik inom de områdena. Det gör vi absolut.

Hade du önskat en annan prioritering?

- Jag tycker det är viktigt att vi pratar jobbfrågorna. Vi kan inte ha ett samhälle som ser ut som det gör idag.

Den första löftet igår från partiledaren Stefan Löfven handlade som bekant om att få ner arbetslösheten och här på förmiddagen har ombuden diskuterat partistyrelsens linje i den ekonomiska politiken.

I partiets framtidskontrakt, som inte ska förväxlas med partiprogrammet, utan som lyfter fram de politiska frågor som partistyrelsen prioriterar finns ett stycke om kultur. Där står skrivet att partiet vill släppa loss kraften i kulturen och utveckla de möjligheter. Kulturen har ett värde i sig men är också viktigt för att skapa fler arbetstillfällen skriver alltså partistyrelsen.

- Jag tycker att det är positivt att vi pratar om kultur kopplat till andra områden. När vi pratar om att det skapas arbetstillfällen inom kultursektorn så tycker jag att det är positivt men det är inte grunden till varför man ska satsa på kultur.

Partistyrelsen vill också prioritera barn och ungas rätt till kultur och arbeta för ett återinförande av fri entré på statliga museer. Bland de motioner som kommit in från ombud, arbetarekommuner och partitdistrikt till kongressen har flera motionerat om en ökad satsning på kulturen med minst en miljard. Det förslaget var ju en del av vallöften inför riksdagsvalet 2010. Partistyrelsen är nu emot. Gunilla Carlsson:

- Det är viktigt att hålla fast vid det och diskutera det och då var det som en del av ett vallöfte och det är skillnaden. Man ska inte fastslå det på en partikongress utan spara det i diskussionen om budgeten när vi diskuterar vad ska vi prioritera inför nästa mandatperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".