Syskonduon The Knife är tillbaka med "Shaking the Habitual".

The Knife: "Shaking the Habitual"

Johan Knutsson recenserar ”Shaking the Habitual”
2:55 min

Elektropopduon The Knife med syskonen Olof och Karin Dreijer är en av Sveriges mest hyllade och hemligtsfulla akter. DE slog igenom stort med skivan Deep cuts 2003 och framförallt singeln Heartbeats. Det har gått 7 år sedan förra skivan ”Silent Shout”, som vann 6 grammsiar, och idag släpps skivan som musikvärlden har längtat efter så. "Shaking the Habitual".

Medan svenska storakter står på ett arena-podier och rattar house-dängor med näven i luften och får 6 miljoner i gage så står syskonen Dreijer, iklädda masker, med plakat mitt i ditt vardagsrum och kräver din uppmärksamhet. Allt från det chockrosa och kopparärgsgröna omslaget till minsta ljud och textrad skriker till dig. Som Karin Dreijer sjunger i öppningsspåret "A tooth for an eye"

- I´m telling you stories. Trust me.

Hela skivan blir som ett rasande svar på Jasenko Selimovićs  brev till Jonas Hassen Khemiri, där han deklarerade individens ansvar som viktigare än strukturell diskriminering.

Hos The Knife är allt strukturer och de måste raseras - Patriarkatet, rasismen, heteronormativiteten och kapitalismen.

De har alltid varit politiska. I sitt agerande, i texter och konkret genom bidrag till Feministiskt initiativ, men aldrig har musiken så tydligt speglat det politiska. Den blir precis den dissonanta frustration med vilken de ser på världen.

Musiken är ostrukturerad - Allt som har potential att låta vackert förvrängs – Karin Dreijer viskar, skriker och förvandlas till en könlös röst , melodier vrids ur tonart, spricker ut i distade oljud. Det är svårt att njuta i det harmonilösa elektroniska mörkret, men det är omöjligt att inte lyssna.

Här finns ljudlandskap som känns ingen från förra skivan Silent Shout ,  90 talets Acid- house och den mardrömslika calypson med sina oljefatsmelodier och månglagrade percussion. Men på "Shaking the Habitual" finns också ett 19 minuters karga, industriella ljudlandskap en sällsynt skev syntsaxofon i låten "Raging lung"

Men där inne i oljudet finns storslagen popmusik, med minsta möjliga melodiösa medel skapar de låtar som fastnar. Det är musik som driver övrig musik framåt.

Hela skivan finns att lyssna på på The Knifes hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".