Riksteatern. Foto: Dan Hansson/SvD/SCANPIX

Södra teatern slås ihop med restaurangföretaget

Facket missnöjda med omorganisation på Södra Teatern
2:03 min

För ett år sedan kunde Kulturnytt avslöja Riksteaterns planer att överflytta scenverksamheten på Södra Teatern till restaurangbolaget på teatern. Men facket är missnöjda med hur förhandlingarna gått till.

Flera av landets scenkonst- och musikinstitutioner lider av ett dåligt arbetsklimat, det rapporterade Kulturnytt tidigare i veckan.

Bland annat på Riksteatern har läget för de anställda ytterligare försämrats sedan förra året, det visade den senaste medarbetarundersökningen. Bland annat uppges långdragna omorganisationer vara en orsak.

Också på Södra Teatern i Stockholm, som är en del av Riksteatern, väntar nu en omorganisation.

Förra året kunde Kulturnytt avslöja att ledningen ville lägga ner varumärket Södra teatern - för att i stället satsa på att stärka varumärket Riksteatern. Samtidigt ville man överföra all scenverksamhet till restaurangbolaget i huset.

Planerna på att lägga ner varumärket Södra Teatern lades ner men ett år senare är nu scenverksamheten på väg att överföras till restaurangbolaget Södra Teatern AB, vilket väcker frågor om utbudet i framtiden.

För bara några timmar sedan avslutades förhandlingarna mellan Teaterförbundets representanter och ledningen på Södra teatern - men från fackets sida är man missnöjd med hur förhandlingarna gått till.

Åsa Hamneståhl säger att man inte fick tillräckligt underlag om den nya organisationen för att man skulle kunna ta ställning till den ordentligt. 

– Det är en ganska skissartad presentation vi fått. Vi vill veta vad det nya bolaget kommer ha för inriktning. Och det svar vi får är att vi inte vet, och då blir det väldigt svårt att gå vidare i en förhandling. Oron är givetvis "kommer det finnas en fungerande ekonomi i det här företaget? Kommer jag ha ett jobb om ett år? Och vad kommer det bli för typ av verksamhet i huset".

Sammanslagningen av restaurang och scenverksamheten skapar en oro för det nya företagets ekonomi, som gör att det är svårt för de anställda att ta ställning till om man vill följa med in i den nya verksamheten eller hellre bli omplacerad inom Riksteatern, säger Åsa Hamneståhl.

Dessutom så har restaurangföretaget Södra Teatern AB i dag kollektivavtal med Hotell och restaurangfacket och med Unionen, men inte med Teaterförbundet som är det fackförbunde som merparten av de fackligt anslutna tillhör och det också oroar många anställda.

Frågan är om företaget kommer bli ett restaurang- och eventbolag snarare än ett scenkonstföretag.

– Den oron finns givetvis bland personalen. Och det är det tragiska i sammanhanget - att man ska behöva spekulera kring vad målet med förändringen är. Varför är inte det formulerat?

Och Åsa Hamneståhl frågar sig varför förändringen ska genomdrivas så snabbt. Men Södra Teaterns teaterchef Karin Anghammar säger att det finns tydliga mål med omorganisationen - som både ska leda till ekonomisk effektivisering och bättre arbetsklimat:

– Det ska ju generera en bra arbetsmiljö för de som jobbar i huset och en bra upplevelser för all publik som kommer hit. Så vinst är inte det primära i den här förhandlingen om verksamhetsövergång.

Det formella beslutet fattas sannolikt på morgondagens styrelsemöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".