Kulturen i skymundan på S-kongressen

2:18 min

Två timmar efter schemat - klockan tolv i natt var det kulturens tur att diskuteras på den socialdemokratiska kongressen. Och snabbt gick det, på en halvtimme var motionerna behandlade och partistyrelsens förslag vann stort.

Motionerna handlade bland annat om barns och ungas rätt till kultur, den kulturella infrastrukturen och kulturens roll i samhället som en viktig kraft i sig. Berit Högman var partistyrelsens företrädare.

- Det känns härligt att veta att vi är ett parti som inkluderar kulturen i hela samhällsbygget till skillnad från den regering vi har som verkligen satt kulturpolitiken i skuggan, sade Berit Högman.

Kulturen hade ingen framstående plats i dokumenten som kongressen började arbeta med, men under gårdagen drev ombuden igenom flera förändringar i framtidskontraktet som är det policydokument som anger prioriteringen i den socialdemokratiska politiken. Det handlar om fler och tydligare skrivningar o inte bara i avsnitten om kultur utan även i ekonomi- och välfärdsdelarna. Men om det var förhandlingar tidigare på dagen så gick det desto snabbare i natt när kulturmotionerna skulle avhandlas. Maria Karlsson var ett av ombuden:

- Jag tycker att för att utveckla kulturens kraft behöver vi stärka kulturarbetarnas arbetsvilkor, vi ska införa samma moms på e-böcker som på vanliga böcker, vi ska arbeta för en maxtaxa i den kommunala kultur- och musikskolan, vi ska se till att de statliga muséerna har gratis inträd och vi ska återinföra accessprojektet, sade Maria Karlsson.

Men förutom det fria inträdet på statliga museer fick inte Maria Karlsson gehör för sina förslag. Istället var det partistyrelsens hållning som genomgående vann omröstningarna.

Partistyrelsen höll bland annat med motionerna som ville fokusera på barns och ungas rätt till kultur men avvisade andra förslag med motiveringen att detta arbetar man redan med i riksdagen. Flera förslag var också för detaljerade sa partistyrelsens företrädare Berit Högman. En kongress uppgift är att besluta om riktningen i politiken mer än att lösa detaljfrågorna sa hon.

Naila Saleem

Kulturnytt
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista