"Emigranterna". Foto: David Richter

"Emigranterna" gräver i exilens kärna

"Emigranterna" gräver i exilens kärna
2:48 min

Medan resten av världen firar nyår utanför, så sitter två invandrare i en källare under staden och diskuterar sina drömmar och förväntningar. Helsingborgs stadsteater sätter upp polska Slawomir Mrozeks pjäs "Emigranterna" från 1974 som skrevs när han själv var i exil. Det är två personer som är väldigt olika och det präglar också relationen.

Det handlar om två sätt att se på livet. Den ene är bonde, analfabet, har kommit för att tjäna pengar och skapa ett bättre liv för sig och sin familj därhemma.

Den andre är intellektuell, politisk och vill inte bli slav under något system. Det blir en totalkrock som plockar fram det bästa och det sämsta ur dem Michalis Koutsogiannakis och Hassan Brijany spelar männen.

De pratar eller snarare bråkar om allt ifrån små vardagliga ting till de stora existentiella frågorna - som varför vi finns.

Hela tiden med en komisk underton. Det är en typ av begravningshumor, beskriver regissören Jan Nielsen det. Och i en värld där invandrare ibland slarvigt betraktas som en homogen grupp, visar pjäsen på något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".