Helena Giertta. Foto: Paul Frigyes

Journalistens chefredaktör gör en pudel om P4

"Det var väldigt olyckligt"
1:15 min

Igår gav sig facktidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta in i debatten kring Sveriges Radios nya förstasida, som från och med nästa vecka kommer att ha en tydligare nyhetsprofil. Nu backar hon från ett uttalande i Kulturnyheterna.

-Det var väldigt olyckligt och min avsikt var inte att säga att lokalradiostationerna i Sverige inte gör nyheter som är viktiga för invånarna för lokalnivå. Utan min betoning handlade snarare om att lokaltidningarna också har den här funktionen, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Uttalandet kommer med anledning av att Sveriges Radio från och med nästa vecka kommer lansera en ny förstasida, där nyheterna kommer att få ett tydligare fokus. Initiativet har lett till en stor debatt, och branschorganisationen Tidningsutgivarna har kritiserat Sveriges Radio för att snedvrida konkurrensen i en tid när många tidningar kämpar för sin överlevnad.

- Det jag menar är att lokaltidningarna spelar en otrolig roll för den lokala demokratin. Sedan så görs det jättemycket bra gräv och jättemycket viktig lokaljournalistik inom Sveriges Radio. Min avsikt var absolut inte att förminska lokalradioarbetarnas insatser för den lokala demokratin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".