Elin Claeson har läst Pija Lindenbaums första vuxenroman. Foto: Ulrica Zwenger

"Plats" av Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaums roman "Plats" recenseras av Elin Claeson
1:56 min

Gråvargar, älgbrorsor och fårskallar är långt bort när den mer än välkända bilderboksförfattaren Pija romandebuterar för en vuxenpublik med en mjukt gräsgrön liten bok som kort och gott heter "Plats".

Om det är en uppmaning eller ett ställe vet kanske Kulturnytts recensent Elin Claeson.

Ja, det är en liten bok kan man konstatera - 134 sidor för att vara exakt. Men det är 134 intensiva sidor. Och det känns som om de är skrivna med nervös noggranhet, varje kommatecken prövat och vägt och varje ord nogsamt smakat på och värderat. I korthet handlar romanen om en kvinna i övre medelåldern som till sist får nog av sitt kvävande och stumma äktenskap och flyttar. Kvinnan håller en svettkall ångest i schack med rutiner, regler och genom att sakta stänga ute mer och mer av världen utanför. Hon hyr en möblerad lägenhet och skaffar en hund, kanske i akt och mening att ha någon att styra över - någon att kontrollera. Det går sådär. Men hunden är säkert en av anledningarna till att romanen heter som den gör...

Märks det att Pija Lindenbaum är barnboksförfattare?

Jo, hon illustrerar ju sina egna böcker och ofta tecknar hon sina bilder ur skeva vinklar och med gott om vad som kan tyckas vara mindre viktiga, detaljer. Men de där detaljerna berättar ofta mer om historien än vad man i första ögonblicket tänker på, och vinkeln - det kan vara tillexempel snett uppifrån eller snett underifrån, gör dels bilderna mindre gravallvarliga och dels ser man nåt nytt. Detta finns med även i Plats - huvudpersonen registrerar detaljer i omgivningen; får syn på smulor och damm men också på kärlekslöshet och ärr på handleder och det är ju sådant som talar om det som är dolt.

Hur blir det då?

Jodå! Jag läser med fart och blir indragen trots att den där ångesten vill krypa in under skinnet på mig. En av fördelarna med boken är Pija Lindebaums galghumor - hon är drastisk och snabb i tanken - och det gör att det går lätt att läsa de här 134 sidorna. Lätt men absolut inte lättviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".