Från projektet Responsibility for things seen. Foto: Dinko Rupčić

Kroatiska BAD.co låter politiken ta plats

"I don´t know what else to do"
2:55 min

Ett rum för reflektion över TV-mediet, där publiken blir både åskådare och aktörer. Det är en av många projekt som BAD.co ligger bakom. BAD.co är ett Zagreb - baserat dans- och teaterkollektiv med ett stort engagemang i politik och debatt. Just nu är de i Göteborg för att bland annat hålla workshops i dramaturgi och dans masthuggsterassen fram till 23 april.

Teknikerna börjar bli klara med alla förberedelser inför Bad.cos första föreställning i Göteborg: Is there life on stage. Fåglarna i en stor fågelholk på scenen har fått sällskap av en entonig röst som messar kring vår framtid och teknologiska utveckling. Is there life on stage är uppsättning som undersöker vilka konsekvenser det får att teatern fiktionaliserar verkliga problem som den globala miljökrisen. För BAD.co är det en självklarhet att vara en del av den politiska arenan.

– Den politiska situationen påverkar naturligtvis vad vi gör på teatern, säger Lovro Rumiha, producent. vår uppgift är att skapa en medvetenhet kring vad som sker i samhället.

BAD.co är ett internationellt verksamt dans och teaterkollektiv, just nu på besök i Göteborg. De är inbjudna av Skogen- en konstnärdriven plattform för scenkonst. Anders T Carlsson är producent på Skogen.

– Detta är en grupp som varit väldigt enggagerade i samhället under 2000-talet, säger han. De är intresserade av kunskap och kunskapande och processer som öppnar upp mot samhället.

BAD.co rör sig i gränslandet mellan visual arts, dans och teater. Under besöket kommer de ge flera av sina uppsättningar, men de bjuder också in till föreläsningar, håller flera workshops i dramaturgi och i dans och de inscensätter en installation i form av ett slutet TV-system där åskådarna blir både åskådare och aktörer. Tekniken har stor betydelse i BAD.cos arbete och det finns en tydlig samtidsanknytning. Bland annat har de en filosof som Lovro Rumiha beskriver som gruppens idologiska komponent.

– Vi är fascinerade av att ha en så djup samtidsanalys i botten på konstnärsskapet, säger Anders T Carlsson. Det finns en diskurs runtikring, ett tänkande, ett samtal och en fördjupning som vi skulle vilja se mer av i Sverige och som vi är glada över att kunna presentera.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".