"Sånglösa". Foto: Niklas Rydén

Barnopera säger att det är ok att vara ledsen

Nyopera för barn säger att det är ok att vara ledsen
2:59 min

När Atalante och New Opera Compani gör Nyopera har föreställningen den klassiska musikens allvar kombinerat med ett modernare tilltal. Idag är det premiär för "Sånglösa", en nyopera för barn i åldrarna sex till nio år.

- Jag har valt att experimentera med sångare som inte använder operatektnik utan en mer vardaglig sångteknik. Det är väldigt spännande eftersom det blir ett helt annat tilltal, säger Niklas Rydén, konstnärlig ledare för Atalante och New Opera Company.

Niklas Rydén har skrivit musik, manus och libretto till föreställningen som sjungs rakt igenom. Sånglösa handlar om att ta itu med sitt förflutna för att kunna gå vidare. Huvudpersonen är en liten flicka som upplevt traumatiska händelser. Minnena har hon stängt inne och därför har hon förlorat sin förmåga att sjunga.

- Jag har förstått att detta är ganska vanligt att få problem med rösten på grund av känslomässiga knutar, säger Niklas Rydén. Det är spännande att berätta detta i operaform. Det är också en berättelse om att hitta sin inre styrka.

Anledningen till att det blev just en barnopera är att man ville kunna turnera med föreställningen, samtidigt som han ville förmedla musik som barnen kanske inte kommer i kontakt med till vardags.

New Opera CO ill förmedla allvarliga historier och inte bygga dem på låtar utan på ett flöde av musik som genomsyrar hela föreställningen.

- Utmaningen är att kunna sjunga sig igenom en hel historia och få med oss barnen, säger My Engström Renman som spelar rollen som Sånglösa.

Vad hoppas du kunna förmedla till barnen?

- Det är ok att vara ledsen.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".