Tom Cruise spelar robotreparatören Jack Harper som är stationerad på jorden. Pressbild.

"Oblivion" av Joseph Kosinski

Roger Wilson recenserar "Oblivion"
2:33 min

Jorden är förstörd i ett krig som tvingat mänskligheten att flytta till en av Saturnus månar och Tom Cruise spelar Jack Harper. En av de sista människorna som fortfarande är stationerade på jorden. Det är upplägget för science fiction-filmen "Oblivion".

Ja, den utspelar sig i en ganska nära framtid. En sjuttio år eller så framåt i tiden. Men jorden är helt annorlunda. Den är helt övergiven och förstörd. Det har nämligen varit krig. Utomjordingar har försökt inta jorden och medan man fightades så förstördes allting. Mänskligheten har farit till en av Saturnus månar, Titan, och bor där.

De enda som finns kvar är Tom Cruise och hans fru. De sköter om och skyddar gigantiska maskiner som utvinner energi från jordens vatten som sen ska skickas till Titan. För det finns nämligen fortfarande fiender som försöker förstöra. Så ser det ut ungefär.

Regissören Joseph Kosinski har tidigare gjort Tron Legacy som kom 2010 och också var en science fictionfilm. Känner du igen någonting från den i Oblivion?

Inte direkt, förutom att det är stort och maffigt och ganska snyggt. Men den här Joseph Kosinski som också har skrivit manus till den här filmen, han är nog en riktig science fiction-nörd och filmnörd överhuvudtaget. Han citerar friskt filmer. Allt från "Top Gun" till "2001" så det blir någon sorts best of-kavalkad nästan. En sorts mash-up av alla möjliga science fiction-filmer man sett tidigare.

Du sa tidigare Tom Cruise och Top Gun... Hur mycket är det här en film med Tom Cruise i och hur mycket är det en Tom Cruise-film?

Ja, det är ganska mycket Tom Cruise. Jag skulle säga att han nästan är med i varenda bild tror jag. Men vet du vad, jag tycker att man hänger sig inte åt de värsta Tom Cruise-klichéerna förän kanske på slutet. Jag skulle säga att hela filmen kör in i någon sorts klichévägg när det är en halvtimme kvar, och det är som att Tom Cruise tar på sig den här hjältejackan och det stora modet. Och då blir det en Tom Cruise-film tycker jag.

Men vad tycker du då? Ska man gå och se den här filmen?

Jag är jättekluven. Jag var underhållen väldigt, väldigt länge men tillsist så tyckte jag faktiskt att det saknades någontring i den här science fiction-kavalkaden. Och det var svärtan. Det tycker jag ska finnas med om det ska bli riktigt bra. Så det blir ett mellanbetyg. Det här är som ett "Matrix" för nybörjare. Inte något för den som kan sin science fiction-katalog utan och innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".