Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Man har undvikit bidrag till kulturen"

"Det här är en förändring som vi längtat efter"
1:39 min

Regeringen föreslår att befria stiftelser för kultur, idrott och miljö från skatt. Ett mycket välkommet beslut säger Margita Björklund som sitter i donationskommiten för Sten A Olssons stiftelse.

Sten A Olssons stiftelse har de senaste 15 åren delat ut 140 miljoner kronor men pengarna har tack vare skattereglerna hittills huvudsakligen gått till forskning.

- Det här är en förändring som vi längtat efter säger Margita Björklund.

Dagens skatteregler för gåvor och donationer har beskrivits som ett av de största hindren för att få in privata pengar i kulturlivet. I nuläget kan en gåva till kulturlivet bli mycket kostsam för en stiftelse, eftersom den kan leda til att hela förmögenheten blir skattepliktig.

I grunden är det så att fonder som ger pengar till allmännyttiga ändamål inte behöver skatta av sin förmögenhet, man kan år efter år dela ut räntan av kapitalet utan riskera ekonomin. Men det gäller bara ändamål som anses allmännyttiga och vad det är definierades redan på 40-talet.

Det som anges i lagen handlar om vård och uppfostran av barn, bidrag til fattiga, utbildning, vetenskaplig forskning eller bidrag till militärsamarbeten med främmande makt.

- För en stiftelse som Stena så har reglerna lett til att man undvikit bidrag till kulturen, trots att man enligt staten ska gynna området, säger Margita Björklund som sitter i donationskommiten för Sten A Olssons stiftelse.

En förändring av reglerna från 1942 utreddes 2009 och nu skickar regeringen ett färdigt förslag på remiss till lagrådet. Om det går igenom budgetförhandlingarna  beräknas förändringen träda ikraft redan 1 januari 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".