Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

Kulturministern tonar ner Svensk Scenkonsts hot om uppsägningar

1:29 min

Svensk Scenkonst menar man att man kommer behöva säga upp folk från teaterinstitutionerna om löneökningarna ska hänga med utvecklingen i övriga samhället. Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill tona ner hoten.

I går drog slutförhandlingarna i gång mellan (arbetsgivarorganisationen) Svensk Scenkonst och Teaterförbundet. Från Svensk Scenkonsts sida menar man att man kommer behöva säga upp folk från teaterinstitutionerna om löneökningarna ska hänga med utvecklingen i övriga samhället. Detta eftersom uppräkningarna av anslagen inte ökat i takt med löne- och kostnadsökningarna (något som Kulturnytt rapporterat om tidigare). Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill tona ner hoten från Svensk Scenkonst:

– Vad jag sett i enkäten är att frågan är ställd så här "vad kommer man göra om löneökningarna blir högre än beräknat" Så det vet vi ju ännu inte.

Löneökningarna är ju tänkta att hänga med övriga löneökningar i samhället, tycker du att det är rimligt att man förhåller sig på det sättet?

– Ja, det gäller ju alla verksamheter, när man talar och pris- och löneomräkningar så är den densamma för kulturinstitutioner som för andra verksamheter, polis, tull och försäkringskassa exempelvis. Och jag har sagt det förr, jag kommer fortsätta säga det, regeringen har ökat kulturbudgeten varje år - så ser det inte ut i vår omvärld.

Nej, men Svensk Scenkonst säger att uppräknignarna de facto blivit 0,5 procent hur ser du på att anslagen inte räcker för att man ska kunna hänga med i löne- och kostnadsökningar?

– Vi får väl se för den här avtalsrörelsen är ännu inte klar. Det behöver inte bli så illa. Jag tycker det skulle vara mycket tråkigt om man skulle behöva göra nedskärningarna. Jag hoppas att det inte blir så, utan att man kommer klara ekonomin.

Vilket ansvar har du för att institutioner kan komma att behöva sparka anställda.

– Så kan man inte riktigt ställa frågan. Vi har ökat kulturbudgeten varje år och var fjärde krona går till teater och dans och det är ett rätt stort anslag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista