Kulturministern: "Vi har aldrig talat om att göra ersättningen till ett bidrag"

Svenska Tecknare skriver i ett pressmeddelande att regeringen backar om ett förändrat biblioteksersättningssystem. Men Lena Adelsohn Liljeroth hävdar att hon aldrig velat ta bort systemet med ersättningar:

Efter att litteraturutredningen presenterades i höstas lovade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att man skulle se över systemen för hur upphovspersoner får betalt för att deras verk lånas ut på bibliotek, alltså systemet med biblioteksersättning. Många parter, däribland Författarförbudnet och Svenska tecknare uppfattade det då som att regeringen ville ta bort ersättningen och istället införa ett bidrag, vilket man var starkt kritisk mot och vilket kulturministern också dementerade. I dag skriver Svenska Tecknare i ett pressmeddelande att regeringen nu intagit en mer "ödmjuk hållning" och nu backar i frågan och vill behålla biblioteksersättningen, men Lena Adelsohn Liljeroth hävdar att hon aldrig velat ta bort systemet med ersättningar:

– Nej vi har aldrig från kulturdepartementet talat om ett bidrag. Det handlar om en ersättning när böcker lånas ut. Det har blivit en sammanblandning av begreppen.

Hur biblioteksersättningen ska se ut är fortfarande en fråga för diskussion. Förbunden som organiserar upphovspersoner hävdar fortsatt att biblioteksersättningen är för låg och inte hänger med i löne- och kostnadsökningar i samhället i övrigt och från kulturdepartementets sida menar man att systemet är för krångligt och sårbart, då ersättningen förhandlas från år till år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".