Frederiki Foka tittar på den turkiska succéserien The Magnificent Century. Foto: Sara Moein

Turkiska såpor upprör i krisens Grekland

3:02 min

Ett resultat av den ekonomiska krisen i Grekland är att det produceras allt färre grekiska tv-serier. I gengäld sänds allt fler tv-såpor från Turkiet på grekisk tv, vilket inte är okontroversiellt:

Grekland och Turkiet har en konfliktfylld gemensam historia. De två grannländerna har varit på randen till krig flera gånger, och nu väcker de turkiska tv-serierna starka känslor i Grekland.

Det är den grekiska nationaldagen, 25 mars. Några tusen anhängare av det ultranationalistiska och nynazistiska partiet Gyllene gryning demonstrerar framför ett tv-hus, i Aten. Här bränns en turkisk flagga och man demonstrerar mot att tv-kanalen visar turkiska serier på självaste nationaldagen.

Men det här hindrar inte över en miljon greker från att titta på turkiska serier varje kväll. I en lägenhet fylld med grekiska antikviteter, sitter pensionären och före detta egenföretagaren Frederiki Foka i tv-soffan. Hon röker och kommenterar kvällens avsnitt av succéserien the Magnificent Century. Bilder från osmanska riket och Sultan Suleymans harem strömmar ur tv:n.

- Nej, nej under de två år som såpan sänts i Grekland, har jag aldrig missat ett enda avsnitt, säger Frederiki Foka och skrattar.

Så medan stora delar av den finanskrisdrabbade grekiska statskassan går till en försvarsmakt som i huvudsak är tänkt att försvara landet mot Turkiet. Tittar det grekiska folket på grannlandets tv-serier. Så sent som 1996 var länderna nära krig på grund av gränskonflikter.

 - De här såporna hjälper grekerna att lära känna sitt grannland bättre, bortom konflikter och politik säger, Katarina Stathi som är historiker och forskar om osmanska rikets historia.

Det grekiska statliga tv-bolaget ERT är den enda tv:n som inte sänder några turkiska såpor. Agis Gyftopoulos som har jobbat här i närmare 30 år, är kritiskt mot att flera av de andra tv-kanalerna visar 2 turkiska serier, varje kväll.

 - Det går sju till åtta turkiska serier på tv just nu och nästan inga grekiska. Lite balans mellan inköp av turkiska- och egna tv-serier skulle inte skada, säger han.

Men grekisk tv har inte råd att producera så många serier längre. Och det finns ngt att lära från de välgjorda, framgångsrika och billiga turkiska produktionerna.

- Jag föredrar att inte slösa tid på att protestera mot de turkiska såporna, utan det är bättre att titta närmare på dem och försöka lära sig receptet till deras framgång, säger Agis Gyftopoulos.

Sara Moein
kulturnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista