Svenska Dagbladets nya utseende

Svenska Dagbladets omgörning - Gunnar Bolin kommenterar
2:39 min

Nu idag har Svenska Dagbladet kommit ut med sin mycket omdebatterade omgörning av layout, redaktionsutrymme och journalistik. De två mest diskuterade sakerna har varit nedläggningen av en egen sportredaktion och en helt egen kulturdel. Kulturen har flyttat in i första delen tillsammans med nyhetsmaterialet. Sporten, där det journalistiska material till största delen köps in, den ska samsas med den den numera rosa näringslivsdelen.

Samtidigt får Sveriges Radio kritik i dag för sin nya förändring av första sidan på nätet, en förändringen som gjordes för att nyheterna skulle få en mera framträdande roll.

Precis som för Svenska Dagbladet har förändringen var känd sedan länge och diskuterats flitigt. Ska public service ägna sig åt nyhetskonkurrens med de ekonomiskt pressade tidningshusen - får Sveriges Radio det, har man frågat sig.

I Dagens Nyheter nu på morgonen skriver Annika Ström Melin på ledarplats kritiskt om den nya förstasidan. Hon menar att nyheterna tvärtom förminskats i den nya omgörningen. Förut var den generella förstasidan en sak och Ekots nyhetssida en annan, fredad från, med hennes ord, "allt annat trams". Hon kallar det "obegripligt och sorgligt att Ekot förlorat sin tydliga plats på webben" - Annika Ström Melin på Dagens Nyheters ledarsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".