Rijksmuseum Amsterdam. Foto: wikimedia commons

Rijksmuseum blev en miljard dyrare än tänkt

2:49 min

Renoveringen av riksmuséet i Amsterdam har varit kantat av problem, och dragit över budget med nästan en miljard kronor. Men i morgon lördag återinvigs Rijksmuseum efter att ha varit stängt i tio år. Vår korrespondent Jens Möller har fått en förhandstitt, bland annat på riksmuséets i särklass mest kända konstverk:

– Rembrandts Nattvakten är det bultande hjärtat i riksmuséet, säger talesmannen Pieter Roelofs.

Och så tillägger han att den specialutvecklade ljustekniken nu gör den väldiga tavlan mer tydlig. Nu kan man se tidigare nästan osynliga spjut och bokstäver i övre delen av Nattvakten.

– Det här är framtidens ljusteknik för konstmuséer, säger Pieter Roelofs.

Klocka ringer.

Den här bulliga och utsmyckade 1700-talsklockan i valnöt och ek är ett annat av de runt 8.000 konstföremålen här på riksmuséet i Amsterdam.

Muséet från 1885 är en väldig borgliknande tung tegelbyggnad i nationalromantisk stil.

Som konstmuseum var den hopplöst föråldrad redan för flera decennier sedan. Men totalombyggnaden som skulle blåsa nytt liv i riksmuséet har varit något av en Golgatevandring.

Nästan allt som kunde gå fel gick fel. Tidsödande krångel med byggplaner och entreprenörer.

Farlig asbest. Och så översvämning.

– Att gräva i Amsterdam innebär att man hamnar i vatten, och det gjorde bygget komplicerat, medger Pieter Roelofs

Ombyggnaden tog fem år längre än planerat, och slutnotan landar på hisnande drygt tre miljarder kronor, nästan en miljard över budget. Men enligt Pieter Roelofs är det värt att betala för att få ett bra hem för de holländska konstmästerverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista