Carl Milles 1929. Foto: SCANPIX

Millesgården gjuter nya statyer

"Vi har kvar gipsoriginalen"
1:44 min

För en vecka sedan försvann statyn "Flöjtspelande änglar" från Millesgården i Stockholm. Det är den andra stölden från skulpturparken på bara två år och säkerheten är åter under diskussion. Museichef Onita Wass vill inte svara på hur de arbetar för att förbättra säkerheten, men berättar att de kommer att gjuta nya statyer.

 

--De här två skulpturerna som blivit stulna, vi har kvar gipsoriginalen så vi kan gjuta upp dem på nytt och det kommer vi också att göra.

Carl Milles bronsstaty "Flöjtspelande änglar" är värderad till 3.5 miljoner och stals förra veckan från Millesgårdens skulpturpark. Museichef Onita Wass tror att det rör sig om en metallstöld snarare än konststöld, brons är dyrt och skulpturen hade vårdslöst brutits loss. I oktober 2011 stals skulpturen "Till en annan värld" från Millesgården, den är fortfarande borta, men även den kommer alltså att gjutas på nytt.

Millesstiftelsen tog på 60-talet beslutet att gjuta större skulpturer i numrerade upplagor om 6 och mindre i upplagor om 12. De två stulna skulpturerna kan fortfarande gjutas på nytt inom ramen för upplagan. Men det kommer att dröja åtminstone till nästa år innan de nya skulpturerna är klara.

--Vi har inte ens lagt ordern än, det är en omständig process att gjuta bronsstatyer och det är få som har hantverkskunnandet, säger Onita Wass.

Skulptören Carl Milles (1875-1955) testamenterade sitt hem till svenska folket för att det skulle bli ett museum, museet fick också rätten att gjuta nya skulpturer av hans gipsoriginal, en verksamhet som i dag är en viktig inkomstkälla för Millesgården.

Vad kostar en nygjuten Milles då?

--En stor skulptur kostar ju många miljoner, brons är ju ett dyrt och hållbart material. Köper du en bronsstaty så håller den i 500 eller 1000 år skulle jag tro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".