Marisol Misenta är årets Almapristagare. Foto. Irma Norrman.

Kulturnytt har träffat Isol i ateljén i Buenos Aires

Kulturnytt har träffat Isol i ateljén i Buenos Aires
2:33 min

Astrid Lindgren kämpade för barnlitteraturens status och att barnen i böckerna inte skulle var så välpolerat artiga. Astrid Lindgrenpriset Alma gick i år till Isol, en illustratör och författare från Argentina som också kämpar, inte så mycket för ordets som för bildens status i barnlitteraturen.

Vi träffas i Isols ateljé. Den ligger högst upp i hennes hus i Buenos Aires. Här finns en bokhylla och på ett stort ritbord ligger teckningar och målarfärger blandat med papper.

Isol är trött efter de senaste dagarnas uppmärksamhet. Men hon är ändå väldigt glad.                          

Isol som egentligen heter Marisol Misenta debuterade 1997 med boken ”Vida de Perros”.  Sedan dess har hon skrivit och illustretat ett tiotal bilderböcker. Men, hon också arbetat aktivt för de argentinska illustratörernas rättigheter.

För även om illustratörer historiskt i Argentina haft en relativt stark roll har dom hamnat i skymundan, menar Isol.

--Man bruka säga att en bok har en författare och en illustratör, jag menar att en bok har två författare: en textförfattare och en bildförfattare , säger hon.

Och hon önskar också att man istället för att se illustrationer som symboler som ska tolkas, kunde se illustrationer som konstverk, att man kunde luta sig tillbaka och njuta av bilder utan att hela tiden behöva förklara vad dom betyder med ord.

Isol har kämpat för illustratörenas rättighet i Argentina och förbarnboken länge.

--Men nu går det åt rätt håll, säger hon.

Till exempel är de överpedagogiska barnböckerna på väg bort för att ge plats åt böcker som handlar om mer jordnära ämnen, ämnen som barn kan känna igen sig i.  

--I mina böcker vill jag inte lära ut något, säger Isol.

--Jag vill berätta ovanliga och gärna lite roliga historier om stora och små problem, om rädslor, identitetsproblem, och om allt sådant som berör oss människor både barn och vuxna, säger Isol.

Irma Norrman

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".