Parterna har enats om teateravtal

1:28 min

Teaterförbundet och Svensk scenkonst har enats kring ett nytt avtal om löner och arbetsvillkor. Löneökningen blir 6,8 % de kommande tre åren vilket är lika mycket som industrin fick igenom för ett tag sedan.

Jaan Kolk förbundsdirektör på Teaterförbundet:
- Vi är nöjda att vi är överens om att de anställda på de offentligt finansierade teatrarna får samma löneutveckling som resten av arbetsmarknaden. Sen är det upp till teatrarnas huvudmän på nationell, regional och lokal nivå att se till att det finns ekonomiska förutsättningar att upprätthålla och utveckla verksamheten.

Och där finns det stora problemet. De statliga och regionala anslag som institutionerna har att röra sig med har under 2000-talet inte täckt löneökningarna. Inför förhandlingsstarten varnade Svensk Scenkonst för konsekvenserna av stora löneökningar: var fjärde arbetsgivare räknar med att säga upp tillsvidareanställd personal och man räknar också med att spela färre och billigare uppsättningar, visade organisationens enkätundersökning.

Nu säger förhandlingschef Maria Sundling Grundtman att löneökningarna inte blev så höga men att det ändå kommer att leda till besparingar ute på institutionerna.

- Framför allt vi har börjat titta på villkor som vi kan ändra på så att man den vägen undviker onödiga kostnader.

Vad är det för villkor?
- Vi har haft regleringar som inneburit att en arbetsgivare måste betala dubbel semesterlön både för tjänstledig och vikarie för samma period, säger Maria Sundling Grundtman.

Ett antal frågor kunde parterna inte komma överens om; bland annat anställningsformer, arbetstider och kompetensutveckling. De ska man nu arbeta vidare med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista