Ett filmarv kan gå förlorat. Foto: Alvaro Barrientos/AP

1900-talets filmer kan gå förlorade

"Digitaliseringen måste börja nu!"
3:03 min

Den europeiska filmhistorien är hotad. Om inte digitaliseringen av de över 100 filmarkiv som finns i Europa kommer igång nu riskerar filmerna att aldrig mer kunna visas. Frågan diskuterades på en internationell konferens på Filmhuset i Stockholm i dag.

– Det handlar förlora 120 års kulturhistoria på en natt.

Nicola Mazzanti skräder inte orden. Han är chef för det belgiska filmarkivet och ordförande för Europeiska Filmarkivsfederationen och han varnar för att hela 1900-talets filmhistoria riskerar att försvinna. Själva filmrullarna kommer att finnas kvar, men bara i fysisk form i arkivkylskåpen. När allting nu görs digitalt innebär det att tekniken som behövs för att spela upp de gamla analoga filmerna kommer att försvinna inom en tioårsperiod. Det finns inget kommersiellt intresse att fortsätta tillhandahålla reservdelar till den analoga apparaturen.

– Kanske är det redan försent, oavsett vad måste vi börja digitalisera nu, säger Nicola Mazzanti.

Hur mycket pengar behövs då? Nicola Mazzanti uppskattar totalbeloppet för att rädda de 98 procent av alla filmer i de europiska arkiven som inte digitaliserats åt eftervärlden till 2 miljarder euro. En ansenlig engångssumma, men ser man till dom 5 miljarder som spenderas i Europa årligen i produktionen av ny film så får man visst perspektiv.

Men vart ska pengarna komma ifrån då? Filmbolag och distributörer är mest intresserade av att digitalisera dom filmer som efterfrågas så för att rädda den smalare filmen behövs det statligt stöd.

– Det måste ses som en investering snarare än en kostnad, säger Mari Sol Pérez Guevara som är koordinator för  filmarvsfrågor på EU-kommissionen. Om den politiska viljan finns så går det. I Frankrike digitaliserade man sin filmhistoria. Det kostade 400 miljoner euro.

Mari Sol Pérez Guevara nämner också forskning som visar samband mellan digitalisering av kulturarv och ökad BNP.

Situationen i Sverige då: Jon Wengström är chef för Filmarkivet på Filminstitutet och han säger att de behöver ungefär 300 miljoner kronor för att digitalisera och att de svenska kulturpolitikerna är medvetna om att det är en brännande fråga.

– Men vi har inte fått några pengar än säger han.

Kulturnytt har sökt Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för en kommentar men hon hälsar via sin pressekreterare besked om pengar till digitalisering av Filminstitutets filmarkiv kommer i höst med budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".