Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher 1982. Arkivfoto: Scanpix

Thatcher-batalj på brittiska singellistan

Under söndagen stod det klart att låten "Ding Dong The Witch Is Dead" med bara knapp marginal missade att knipa förstaplatsen på brittiska BBC:s singellista.

Det var efter att en anti-Thatcherkampanj på Facebook uppmanat folk att ladda ner låten för att fira den förre premiärministerns bortgång som den över sjuttio år gamla låten från filmen Trollkarlen från OZ klättrade näst högst upp på singellistan.

Kampanjen har fått kritik för att vara osmaklig - men har också lett till att BBC anklagats för censur.

BBC:s generaldirektör ingrep
Efter starka protester från Thatchers anhängare och efter att BBC:s nya generaldirektör Tony Hall personligen ingripit bestämde sig BBC för att inte spela låten i sin helhet. Istället spelade de ett par sekunders klipp ur låten i samband med ett nyhetsinslag som förklarade för den yngre publiken varför låten blivit en något oväntad toppliste-hit.

- Det här blir ett illavarslande exempel eftersom de nu anammat ett redaktionellt synsätt på en låt på "Topp 40"-listan. De har förstört tanken på att det här är folkets lista och inte BBC:s egendom, säger den före detta BBC-chefen Paul Robeson till the Guardian.

Däremot spelade BBC den 34 år gamla låten "I'mIn Love With Margaret Thatcher" av punkgruppen the Notsensibles i sin helhet. Låten röstades in på plats 35 på singellistan av supportrar som ville ge moteld till anti-Thatcherrörelsen.

Läs mer här: Storm efter nätkampanj som firar Thatchers död.

Politisk ikon som kulturen älskade att hata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista