Alice Babs dotter Titti Sjöblom överlämnar priset till Naoko Sakata Foto: Joakim Milder

Alice Babs-stipendiet till Naoko Sakata

Årets Alice Babs Jazzstipendium på 50 000 kr tilldelas pianisten Naoko Sakata.

Naoko Sakata har enligt motiveringen "på kort tid etablerat sig som en av de mest fängslande unga improvisatörerna på den svenska jazzscenen". Hon "utforskar med sitt dynamiska, äventyrliga och briljanta pianospel sitt tonspråks gränser, och tycks ständigt vidga dessa utan att åsidosätta musikens poetiska kvaliteter".

Sakata kommer ursprungligen från Japan men flyttade 2008 till Göteborg där hon utbildade sig vid Högskolan för scen och musik. Hon verkar som frilansande musiker med fokus på jazz och improvisationsmusik och har turnerat i Europa och Japan, främst med den egna trion.

Det är tionde gången som stipendiet delas ut och det har tidigare gått till Karin Hammar, Torbjörn Zetterberg, Jon Fält, Jonas Kullhammar, Klas Lindquist, Kristin Amparo, Erik Söderlind, Erik Lindeborg och Filip Jers.

Alice Babs Jazzstipendium har instiftats av Rikskonserter, Svensk Jazz, Stiftelsen Carpe Vitam, Kunglinga musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan Ingesund, Mer Jazz i Sverige och Musik i Syd. Stipendiet förvaltas av Kungliga musikaliska akademien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista