Fazil Say. Foto: Virginia Mayo

Turkisk pianist dömd för hädelse

2:41 min

Den turkiska pianisten Fazil Say dömdes idag till tio månaders fängelsestraff för att ha förolämpat muslimska värderingar på twitter. Domen fördömdes av internatinella pen och har väckt starka reaktioner både internationellt och i Turkiet.

I en skivbutik i centrala Istanbul specialicead på klassiskt och jazz, berättar ägaren Hakan Atala att den idag dömda pianisten Fazil Say är av de mest säljande artisterna bland hyllorna.

- Jag uppskattar Fazil Say för hans musik. Men politik, det är något annat. Säger skivbutiksägaren Hakan Atala och vill inte utveckla vad han tycker om fängelsedomen.

Bevismaterialet i åtalet mot Fazil Say handlar framförallt inlägg som den världsberömda pianisten skrivit på twitter. Ett av de mest uppmärksammade inläggen är ett citat från den iranska 1100-talspoeten Omar Khayyam.

”Du säger att det finns floder av vin. Betyder det att paradiset är en bar? Du säger att två oskulder ska ges till varje troende. Betyder det att paradiset är en bordell?”

Andra inlägg insinuerar att en imam skyndat på böneutropet för att han haft bråttom att dricka alkohol och ett annat som väckt agg bland religiösa är ett twitterinlägg som hävdar att det där det finns lögnare och tjuvar går det alltid hitta följeslagare av gud.

Och idag föll alltså dom i den långdragna och noggrant bevakade rättegången. En domstol i Istanbul dömde Faszil Say till tio månaders villkorlig fängelsedom. Brottsrubriceringen lyder förtal av religiösa värderingar som delas av allmänheten.

Fazil Say är på Europeturne och närvarade inte vid rättången men lät meddela genom sitt konto på facebook att han är oskyldigt till brottet och kallar domen ett hot mot yttrandefriheten i Turkiet. Han har tidigare sagt att det inte varit hans avsikt är uppröra någon men att han förbehåller sig rätten att uttrycka sina egna tankar om religion.

Åtalet mot Fazil Say är ett av de mest infekterade uttrycken man kan finna för polariseringen mellan sekulära och religiösa strömningar i Turkiet.

På ett café på gågatan Istiklal berättar designern Rüya Ögu att hon ser domen som ett illavarslande tecken för yttrandefriheten i Turkiet.

- Det är sorgligt och vi är på väg mot ett samhälle av rädsla säger Rüya Ögü

Många frågade sig idag på twitter hur Turkiets premiärminister, som själv dömts till fängelse för att ha läst upp en religiös dikt, kunde tillåta detta att hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista