Colin Davis. Foto: Scanpix

Colin Davis har avlidit

Dirigenten Colin Davis har beskrivits som en enfant terrible inom den brittiska klassiska musiken när han började sin bana, men blev så småningom mycket omtyckt av publiken och en dirigent i världsklass. I söndags avled han 85 år gammal.

Trots att han inte spelade piano utan valt klarinett som instrument, och därmed inte fick studera dirigering, kom han under sin livstid att dirigera flera av de mest prestigefulla orkestrarna i världen: Royal opera house i London, Bayerska radiosymfonikena och Boston Symphony Orchestra. The Guardian skriver i sin runa över dirigenten att Davis ansåg att dirigering hade mer med sång att göra än med pianospel, apropå att han aldrig utbildade sig på piano.

Han bildade sin egen elevorkester och debuterade i BBC Scottish Orchestra på 1950-talet. 1959 dirigerade han London Symphony Orchestra för  första gången och blev chefsdirigent 1995.

Colin Davis tolkningar av Hector Berlioz har varit tongivade för vår tids syn på musiken av tonsättaren, och Davis inspelningar av Jean Sibelius verk anses också vara i världsklass.

Colin Davis vann två Grammys och en mängd andra priser, och adlades 1980 av drottning Elizabeth II.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista