Torbjörn Flygt: "Var man"

Torbjörn Flygt är en svensk romanförfattare som skriver om teman som klass, utsatthet, pengars påverkan på våra värderingar och moralmönster. Familjen är central i hans berättande, ofta i olika stadier av sönderfall. Hans roman Underdog belönades med Augustpriset 2001 och för två år sedan kom uppföljaren på den. Nu är han aktuell med sin sjunde roman Var man. Naila Saleem har läst.

Det här är ingen feel good roman, det ska man nog ha klart för sig från början. Tvärtom så är Torbjörns Flygts nya roman späckad med själviskhet, mansgrisigt beteende och en stark känsla av undergång. Känner man för att få sina feministiska celler prövade är det här bra läsning. Gamla män utan självinsikt. Unga män utan livsinsikt. Män som tror de äger världen och kropparna i dess närhet. De är hemska.

"Var man" handlar om Tomas som övergav sin älskarinna när hon var gravid. Han är rik. Hon lever nu i en tråkig förort med en ny man, Kim heter han. De har inga pengar. Kim spelar på hästar. Hon är gravid igen, med deras gemensamma barn. Kim har tagit hand om det barn Tomas inte ville veta av, varit pappan. Men så en dag när Kim är ensam hemma står Tomas där med en jättelik blombukett i handen och en tjock plånbok. Han vill ha tillbaka kvinnan och vägrar lämna lägenheten.

Mötet som följer männen emellan är likt ett kammarspel; en dialog som syftar till att bryta ner den andre, att hitta de bästa argumenten och de sårigaste punkterna i motståndarens själ. Vinna kampen om kvinnan. Hon tillfrågas inte. Det är instängt i lägenheten men också i texten på något sätt. Det är korta avhuggna meningar, svar som bara antyds. Man får så inte riktigt veta hur Tomas verkligen tänkte när han lämnade den gravida älskarinnan eller varför Kim inte lyckas komma vidare i livet.

Det är inte njutbar läsning men bra ändå. I Torbjörn Flygts romaner finns en närvaro, en exakthet som samsas med det undflyende, en ångest som bubblar och ett djup som samspelar med det ytliga, så också i denna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista