Lusaka New Stadium I, Lusaka, Zambia. Bilden är beskuren. Foto: Jens Assur

Jens Assur: "Africa is a great country" på Liljevalchs konsthall

2:34 min

"Africa is a Great Country", så heter fotografen Jens Assurs utställning av bilder från afrikanska städer som visas på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Titeln på utställningen ska provocera och utmana publikens fördomar om Afrika som ju inte är ett, utan består av fler än 50 länder. Sveriges Radios tidigare Afrikakorrespondent Margareta Svensson har sett utställningen:

Vi är många som fascineras av arkitekturen i afrikanska städer.

Den brittiske stjärnarkitekten David Adyaje som fördjupat sig i ämnet, förklarade i samband med sin fotoutställning av afrikanska städer i Johannesburg för några år sedan, att "folk vet inte att det finns städer i Afrika. De blir jätteförvånade".

En liknande tanke tycks finnas bakom Jens Assurs utställning "Africa is a Great Country".

Han vill visa andra bilder än dem av konflikter och lidande som han själv tidigare har plåtat som pressfotograf. Han vill skildra att flera afrikanska länder hör till de ekonomier som växer snabbast i världen nu.

Hans bilder från 12 afrikanska huvudstäder är i tagna med storformatskamera –- de mäter tre och en halv gånger två och en halv meter. Och är knivskarpa in i minsta detalj.

Här finns bilder av en övergiven parkeringsplats utanför ett gigantiskt shoppingcenter i Botswana, kinesiska byggarbetare och turister med mobilkamerorna i högsta hugg. Att Afrikaturisterna allt oftare är välbärgade svarta eller kineser, är det intressanta här. Men oftast vänder människorna i bilderna bort sina blickar... det är som om de gigantiska strukturerna tar över det mänskliga.

Vissa bilder håller för sig själva, andra inte. Helheten lämnar ett splittrat intryck. 

Till det bidrar att Sida och Afrikagrupperna står som medarrangörer för utställningen på Liljevalchs konsthall. det kommer att hållas seminarier. Jag tycker verkligen att man ska prata mycket om Afrika och oftare. Ändå lämnar jag utställningen med frågan om det är en konstutställning, en debattinlaga eller ett beställningsverk jag sett.

Och visserligen är skyskraporna i Johannesburgs innerstad imponerande byggander, men de är inte symboler för dagens tillväxt, utan för gårdagens, apartheidtidens. På nära håll ser man att många byggnader är förfallna och bebodda av migranter. Kapitalet bor idag istället i de välbärgad förorterna, men de blir nog inte lika bra på bild.

"Africa is a Great Country" visas på Liljevalchs till och med den 2 juni och kommer därefter att visas på Värmlands konstmuseum, och i flera andra svenska städer. Under nästa år kommer den att visas i tre afrikanska huvudstäder...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista