Många attacker mot kulturlivet inför omröstning om homoäktenskap i Frankrike

1:56 min

Protesterna mot lagen för samkönade äktenskap ökar drastiskt i Frankrike. Sedan ett par dagar riktas allt starkare protester mot kända kulturpersonligheter eller mot kulturella evenemang.

Protesterna mot lagen för samkönade äktenskap ökar drastiskt i Frankrike och den senaste demonstrationen i mars ska ha lockat fler än 340 000 människor enligt polisen.

Lagen röstades igenom i den franska Nationalförsamlingen för ett tag sedan. Men innan lagen kan träda i kraft ska den godkännas av Senaten.

Sedan ett par dagar riktas allt starkare protester mot kända kulturpersonligheter eller mot kulturella evenemang. Protesterna blir allt våldsammare.

När den kända skribenten Caroline Fourest i helgen skulle ta tåget från staden Nantes, blockerades det av motståndare till lagen för Samkönat äktenskap.

Först efter en timme lyckades polis skingra demonstranterna och få tåget att gå.

Som skribent avslöjar Fourest högerextremism och intolerans. Hon är även gay-aktivist.

Caroline Fourest har vid ett tidigare tillfälle blivit misshandlad av katolska integrister.

I en TV-intervju säger hon att dessa utgör en del av det katolska Frankrike, och att från deras sida håller debatten på att bli allt våldsammare.

Motståndet mot samkönade äktenskap har ökat lavinartat under de senaste månaderna.

I dagarna har man startat med sitting-aktioner på boulevarderna.

I helgen stoppades en klassisk musikkonsert när motståndarna spårat upp att i publiken fanns representanter för socialistregeringen som fört fram lagen.

Kulturlokalen Blancs Manteaux i Paris har blivit vandaliserad när man där haft en utställning med ett homosexuellt tema.

Flera politiska förespråkare av lagen, både till vänster och höger har hotats.

Motståndarna gör påtryckningar för att få dom att inte våga rösta för lagen i senaten om ett par dagar.

Frijide Barjot kallar sig förgrundsfiguren för motståndarna till lagen. I en intervju jag gjort, förnekar hon att protesterna är ett uttryck för homofobi. Istället rör det sig om fredliga protester, påstår hon och säger att det vore fel att tro att om man är emot lagen, så är man samtidigt mot homosexuella.

– Det är inte sant, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista